Arver milliongæld

I stedet for en stor pose penge, må kommunerne nu erkende, at de overtager gammel gæld fra de nedlagte amter. Borgmesteren i Odsherred må formentlig vinke farvel til 30 millioner kroner, fordi amtet har brugt pengene inden amtet lukkede.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nationalbanken kan bare det med at trykke friske pengesedler, men det kan borgmesteren i Odsherred ikke. Han kæmper derfor med en anspændt kommunal økonomi. Og nu er der opstået en ny bekymring. Borgmesteren havde nemlig regnet med at få 30 millioner kroner fra det nu nedlagte amt, men sådan bliver det allligevel ikke.

- De penge som vi skulle overtage fra værdierne i amtet ser nu ud til at blive en klods om benet og i stedet forvandle sig til en gæld vi skal overtage, siger Odsherreds socialdemokratiske borgmester Finn Madsen.

De mange millioner millioner skulle udløses i forbindelse med kommunernes overtagelsse af de amtslige institutioner og værdier. Da den såkaldte delingsaftale mellem amt og kommune for nogle år siden blev indgået kendte parterne kun de amtslige budgetter, men i dag er det regnskabets time.

- Amterne har i 2006 brugt op til fem milliarder kroner mere end der var budgetteret. Det betyder, at amternes formue er spist op, derfor må vi vinke farvel til de mange penge, siger Finn Madsen.

Sagen vækker opsigt på Christiansborg, hvor det radikale medlem af kommunaludvalget Ole Glahn nu vil rejse sagen over for indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.