Arseny er tilbage

Tirsdag aften landede Arseny Shilikhin, som mange i regionen bakkede massivt op om, da myndighederne ville sende ham ud af landet sidste år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Arseny Shilikhin, der i juni måned sidste år blev smidt ud af landet trods massive protester fra masser af borgere, kom tirsdag aften tilbage til Danmark. Han landede i Kastrup ved 22-tiden, hvor han blev modtaget af sin trofaste støttegruppe, der har kæmpet for at få ham tilbage til landet.

- Jeg har set meget frem til den her dag. Jeg har faktisk været sådan lidt pubertetsagtig, for jeg har ikke kunnet undgå at vise min glæde ved det her, sagde Ulla Nilsen-Gotsæd fra Nakskov, som er en del af bestyrelsen i støttegruppen.

Arseny Shilikhin har afsluttet det russiske gymnasium, og en sådan eksamen kan give adgang til forskellige former for videregående uddannelser i Danmark. Det er på det grundlag, at Arseny Shilikhin fra på mandag skal starte på Ingeniørhøjskolen i københavnerforstaden Ballerup.

En anonym sponsor har meldt sig klar til at betale for Arseny Shilikhins undervisning, og dermed kan han se frem til at begynde på dit drømmestudie.

"Det er rigtig dejligt, det føles ligesom at have både fødselsdag og jul på en gang, sagde Arseny Shilikhin umiddelbart efter at han landede i Kastrup.

Russeren kom til landet sammen med sin mor i 2002, hvor han lærte dansk på rekordtid og i det hele taget klarede sig fortræffeligt i skolen.

Men da moderen blev skilt fra sin danske mand, kunne hverken moderen eller Arseny Shilikhin få opholdstilladelse i Danmark. De blev derfor udvist per 1. juli 2006.

Inden da havde borgerne i Nakskov indsamlet 1800 underskrifter i protest mod, at de to skulle smides ud af landet. Men beslutningen blev der ikke ændret på, og den 30. juni 2006 satte Arseny Shilikhin og hans mor kursen mod Rusland og en etværelses lejlighed i Volgograd.

Siden har hans gamle gymnasieklassekammerater og hans støtteforening indsamlet 2000 kroner til ham hver måned, så han har haft noget at leve for.

I sin nye tilværelse som studerende i Danmark vil Arseny Shilikin ikke få udbetalt SU. Han skal således selv betale for både kost og logi.

Skulle man have lyst til at støtte ham, kan det gøres via hjemmesiden www.nakskov-gym.dk.