Åremål giver yngre bisper

Gennemsnitsalderen på biskopperne i Danmark er pænt over de 60 år, og hvis man ønsker en lavere gennemsnitsalder, bør det kædes sammen med åremålsansættelse. Det mener biskop over Lolland-Falsters Stift, Steen Skovsgaard.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Steen Skovsgaard er den senest udnævnte biskop og hører med sin alder på 55 år til blandt de yngste, skriver DAGBLADET Køge.

Spørgsmålet om ansættelse på åremål har været fremme i den aktuelle debat forud for bispevalget i Roskilde Stift, og blev som følge deraf rejst på et menighedsmøde i Store Heddinge i aftes, hvor biskoppen fra Sydhavsøerne var gæstetaler.

- Jeg er helt klart tilhænger af åremålsansættelse, mens jeg til enhver tid vil vende mig imod de tanker der har været om valgperioder med mulighed for genvalg. Det sidste vil sabotere alt fornuftigt arbejde, da menighederne blot vil tro, at biskoppen altid er ude og føre valgkamp, hver gang han kommer på besøg. I stedet skal der i tilknytning til åremålsansættelsen på 10 til 12 år laves en retræteordning, så den enkelte biskop er sikret, når han eller hendes periode udløber, sagde Steen Skovsgaard og tilføjede:

- Det vil helt klart gøre embedet mere interessant for yngre præster. Der kan jo være kvalificerede kandidater på 35 til 40 år der vil holde sig tilbage, hvis de står tilbage uden job som f.eks. 50-årige efter udløb af åremål.

/ritzau/