Årby Skole i Kalundborg frygter PCB

Lærere og bestyrelse frygter det giftige stof PCB på deres skole. De kritiserer samtidig Kalundborg Kommune for at handle for langsomt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I 2012 opdagede man PCB i fuger på Nyrupskolen i Kalundborg, og det problem er der nu grebet effektivt ind overfor. Men på Årby Skole har man en fløj, der er bygget af samme arkitekt, som stod bag Nyrupskolen, og blandt skolens lærere, ledelse og i bestyrelsen er der PCB-bekymring.

- Jeg frygter, at der er brugt samme materialer og byggemetoder i denne fløj som på Nyrupskolen, så de bløde fuger i Årby Skoles 68-bygning (der er opført i 1968) også indeholder PCB, fortæller skolens bestyrelsesformand, Thomas Profft, til dagbladet Nordvestnyt.

Bestyrelsesformand Thomas Profft fortæller, at Årby Skoles leder Søren Kæstel Christensen har været i kontakt med kommunen om PCB-forholdene i flere år.

- Dét er ikke rimeligt, at det skal tage så lang tid. Nu er Nyrupskolen blevet renset for PCB, og så er det, at jeg tænker på, om ikke børnene på Årby Skole er lige så vigtige som dem på Nyrupskolen, siger Søren Profft, der selv har to børn på skolen.

Sikkerhedsudvalg på sagen
Skoleleder Søren Kæstel Christensen fortæller, at PCB-sagen har været oppe i skolens sikkerhedsudvalg, hvor man var bekymret og derfor gik til kommunen, som planlægger at tage luft- og materialeprøver fra 2015. Søren Kæstel Christensen tilføjer, at der blandt skolens medarbejdere er bekymring for fugerne, der måske indeholder PCB.

Kalundborg Kommunes borgmester Martin Damm (V) siger til dagbladet Nordvestnyt, at det er en meget stor opgave at screene alle kommunale bygninger i 2014 og tage prøver i 2015 alle steder, hvor der kan være en risiko, hvorefter man vil have et overblik over PCB-problemet.

- Opgaven skal løses systematisk, og det er nødvendigt at udvise tålmodighed. Det skal ikke være sådan, at dem, der råber højest, får den første måling. Det kan jo tænkes, at der for eksempel er andre skoler, der har større problemer med PCB end Årby Skole, siger Martin Damm til avisen.