Arbejdsgivere ansætter udsatte unge - de har meget med i bagagen på godt og ondt

Der er mangel på ufaglært arbejdskraft i Region Sjælland. Udsatte unge kan være rigtig gode ansatte, mener arbejdsgiver.  

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hos AjourCare i Vordingborg er de rigtig glade for den jobrettede uddannelse TAMU, der skal hjælpe udsatte unge på rette spor.

Det er de, fordi de selv har ansat en af de unge med stor succes.

- Vi gjorde os egentlig ikke de store overvejelser, da vi skulle ansætte vedkommende. For hun havde været flink at oplyse, at hun havde haft et forløb på TAMU og var meget åben omkring det, fortæller Louise Nybo, der er supervisor i virksomheden.

TAMU
Læs også
Udsatte unge står i kø til særlig uddannelse - og virksomheder skriger på deres arbejdskraft
TAMU
Læs også
Udsatte unge står i kø til særlig uddannelse - og virksomheder skriger på deres arbejdskraft

AjourCare arbejder blandt andet med at matche respirationshandicappede med hjælpere, der kan varetage deres behandling i hjemmet, og her passede den unge fra TAMU lige ind.

- Vi har mange, der kommer med alle mulige baggrunde i vores ufaglærte del i forvejen, så vi så det egentlig mest som et plus, at hun valgte at være åben omkring det, siger Louise Nybo.  

Stor mangel på ufaglært arbejdskraft

Men den sydsjællandske virksomhed er ikke den eneste, der kan nyde godt af et tilbud som TAMU, hvor unge bliver hjulpet ud i et ufaglært arbejde. 

quote Vi har mange, der kommer med alle mulige baggrunde i vores ufaglærte del i forvejen, så vi så det egentlig mest som et plus, at hun valgte at være åben omkring det

Louise Nybo, supervisor, AjourCare

En undersøgelse lavet for Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser nemlig, at der i de sidste tre måneder af 2018 var mange ufaglærte stillinger på Sjælland og øerne, der blev slået op forgæves.

Undersøgelsen viser for eksempel, at fire ud af 10 opslåede stillinger som køkkenmedhjælpere ikke blev besat.

- Der er rigtig gode chancer for unge mennesker til at komme ind og få nogle joberfaringer, siger Jørgen Bang-Petersen, chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening.  

Udover køkkenmedhjælpere blev der i sidste kvartal af 2018 blandt andet forgæves slået stillinger op til ansættelse af butiksmedhjælpere, rengøringsassistenter, pædagogmedhjælpere og handicapmedhjælpere i Region Sjælland.

Jørgen Bang-Petersen fortæller, at manglen på arbejdskraft vækker bekymring blandt arbejdsgiverne.

- Mangel på arbejdskraft er noget af det, virksomhederne har stort fokus på. De giver udtryk for, at manglen på medarbejdere gør, at man må begrænse produktionen, siger han.

HVAD ER TAMU?

TAMU står for Træningsskolens Arbejdsmarkedsuddannelse og udbyder netop arbejdsmarkedsuddannelser baseret på reelle produktions- og serviceydelser.

 

Målgruppen er unge mellem 18 og 30 år, der på grund af personlige og sociale udfordringer ikke har tilknytning til arbejdsmarkedet.

 

Hvis de unge gennemfører TAMU, skal de også være garanteret et job

 

Uddannelsen foregår på seks centre rundt omkring i landet, heraf ét i Vordingborg, og i TAMU i Vordingborg udsteder årligt ca. 70 kompetencebeviser.

Uddannelse hjælper udsatte unge i arbejde

Og det er altså her, TAMU kan komme ind og gøre en forskel.

Det er en praktisk tilrettelagt uddannelse for 18-30-årige, hvis liv er præget af sociale problemer. Uddannelsen består af brancherettede forløb, og gennem 34 uger lærer de unge sociale og faglige kompetencer, som sætter dem i stand til at bestride et job.

quote Der er rigtig gode chancer for unge mennesker til at komme ind og få nogle joberfaringer

Jørgen Bang-Petersen, chefkonsulent, Dansk Arbejdsgiverforening

Der er seks TAMU-centre i Danmark, et af dem ligger i Vordingborg, og her står 25 unge lige nu i kø for at komme i gang med uddannelsen, der vil ruste dem til at komme ud på arbejdsmarkedet, for eksempel i en stilling som handicaphjælper.  

TAMU-centrenes indsats matcher godt med de ønsker, arbejdsgiverne har til deres ufaglærte arbejdskraft, fortæller Jørgen Bang-Petersen fra Dansk Arbejdsgiverforening.

- Virksomhederne lægger meget vægt på de personlige forhold: At man er i stand til at møde til tiden om morgenen, at man kan kommunikere med kunder eller andre, som man er i kontakt med gennem jobbet. Og så er de optagede af, at man har lysten og viljen til at tilegne sig de kompetencer, der er behov for, for at kunne varetage jobbet, siger han.

Udsatte unge kan være mere modne

Tilbage hos AjourCare fortæller Louise Nybo, at det kan være svært at finde ufaglærte til stillingen som handicaphjælper, for det kræver de helt rigtige personlige kompetencer.

Peter Staun Kastholm
Læs også
Direktør for populær uddannelse i Vordingborg: Der er behov for samme tilbud i Nordvestsjælland
Peter Staun Kastholm
Læs også
Direktør for populær uddannelse i Vordingborg: Der er behov for samme tilbud i Nordvestsjælland

- Man skal vide, hvad man går ind til, og hvad der kræves. Man arbejder i 12-timers-vagter, og man er alene med ansvaret, så det kræver, at man har stået i nogle situationer, hvor man har skullet træffe nogle valg, siger hun.

Men en ung fra TAMU-uddannelsen er et rigtig godt bud på en ufaglært, som er moden nok til at varetage jobbet som hjælper for en med et luftvejshandicap, forklarer supervisoren.  

- Når man kommer med en masse på godt og ondt i rygsækken, så er man mere moden end dåbsattesten måske siger, og det gør jo, at man kan matche brugerens behov om at have en, der er ung, men som stadigvæk ved, hvad det vil sige at have et ansvar for, at man altså møder på arbejde, når man har sagt man kommer, siger Louise Nybo. 


Nyhedsoverblik