App kan hjælpe unge med at stoppe selvskade - nu er den nomineret til en pris

Region Sjællands app SAFE kan hjælpe mennesker, der begår selvskade. Den er nomineret til Danske Regioners pris for Årets Borgerinddragende Initiativ.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mange unge kæmper en hård kamp med psyken - og for nogle er kampen så svær, at de tyer til selvskade.

Derfor har Region Sjælland udviklet en ny app, der skal forhindre selvskade særligt blandt unge.

Den er nu blandt de fem nominerede til Danske Regioners pris for Årets Borgerinddragende Initiativ 2020.

Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under billedet

Appen kan hentes i App Store, hvor den hedder SAFE RSJ. Den giver konkrete forslag til handlinger - f.eks. at skabe ro med musik - med links til at finde velegnet musik.
Appen kan hentes i App Store, hvor den hedder SAFE RSJ. Den giver konkrete forslag til handlinger - f.eks. at skabe ro med musik - med links til at finde velegnet musik. Foto: Jacob Vind / Region Sjælland

23 beroligende metoder

SAFE er en app, der kan hjælpe mennesker, der er selvskadende, med redskaber til at afværge adfærden. Appen kan også hjælpe pårørende og personale, der gerne vil hjælpe dem, der skader sig selv for at lindre svære følelser og tanker med fysisk smerte.

Appen indeholder 32 beroligende metoder. Metoderne hjælper med at flytte fokus, skabe ro og give alternative handlemuligheder. Det kan for eksmepel være at tegne smukke mønstre, at trykke på bobleplast, røre ved et blødt tøjdyr, bryde en negativ tankespiral ved at drikke en kold sodavand eller tygge knækbrød med fokus på rytmen.

Hvad er selvskade?

Unge er med til at udvikle appen - og bruger den selv

Appen er nomineret til Årets Borgerinddragende Initiativ 2020, fordi brugerne af den selv har været med til at udvikle den. En af dem er 21-årige Line Marie Christensen fra Slagelse, der i flere år skar i sig selv, når psyken gjorde ondt.

Hun har fundet hjælpen i appen - ikke mindst fordi den er enkel at bruge, mener hun.

- Du bliver guidet gennem appen, når man står i en situation, hvor man er sårbar og har brug for hjælp. Så har man ikke brug for, at det er uoverskueligt, eller at man skal tage en masse valg, siger hun i en pressemeddelelse.

Line Marie Christensen sætter stor pris på, at app'en er enkelt at finde rundt i.
Line Marie Christensen sætter stor pris på, at app'en er enkelt at finde rundt i. Foto: Jacob Vind / Region Sjælland

En anden ung, der har medvirket til at lave appen, er 22-årige Amanda Bonnevie Christophersen.

- Det er fedt, der er så mange muligheder. Der er strategier og metoder for enhver. Det giver super god mening for dem, der har behov for at lave en fysisk kriseplan, som de kan bruge, når de får det skidt. Man kan afprøve de forskellige metoder og udvælge dem, der passer til én, siger Amanda Bonnevie Christophersen i en pressemeddelelse.

quote Håbet med appen er, at vi kan komme ud til borgerne, inden de bliver selvskadende

Lene Berring, projektleder fra Psykiatrien Region Sjælland

Selv bruger hun metoder som ballstick-massage, bagning, at snakke, gåture og være sammen med sin hest.

Brugerne ville have en app

Brugere, pårørende, sundhedsprofessionelle samt foreningen Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) har været med til at udvikle appen. Desuden har der også været en ingeniør og en antropolog med i arbejdet.

Appen udsprang af et ønske hos brugerne selv om at udvikle nye metoder, der kunne hjælpe dem med at håndtere deres egen selvskadende adfærd.

- Det har været en borgerstyret proces hele vejen igennem. Borgerne havde et behov, og de ville have denne her app. De var fulde af ideer til, hvad den skulle kunne, og hvordan den kan hjælpe dem i deres hverdag, fortæller projektleder Lene Berring fra Psykiatrien Region Sjælland i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ifølge projektleder Lene Berring fra Psykiatrien Region Sjælland, er det borgerne selv, der har været med til at etablere og udvikle appen.
Ifølge projektleder Lene Berring fra Psykiatrien Region Sjælland, er det borgerne selv, der har været med til at etablere og udvikle appen. Foto: Jacob Vind / Region Sjælland

- Håbet med appen er, at vi kan komme ud til borgerne, inden de bliver selvskadende. Vi vil meget gerne nå de unge i gymnasiet og på andre uddannelsessteder samt deres forældre tidligt. Så lige nu er vi i gang med at udbrede appen.

Appen kan hentes i App Store, hvor den hedder SAFE RSJ.

Flere ideer og ønsker

Amanda Bonnevie Christophersen har flere ideer og ønsker til appen:

- Jeg håber, vi kan udvikle appen, så den også kan bruges til angst og uro. Det er mange af de samme metoder, der virker. Og så er mit store mål, at appen bliver koblet på Sundhedsplatformen, så man i ro og mag kan lave strategier, som personalet så kan se i journalen, hvis man bliver indlagt. Så kan de se hvilke værktøjer, der virker, og hvordan de kan hjælpe.

Vinderen af prisen Årets Borgerinddragende Initiativ 2020 afsløres ved Danske Regioners generalforsamling den 2. april 2020.