Ansigt til ansigt med middelaldermand

Kalundborg museum viser rekonstrueret ansigt af en mand, der blev henrettet for mere end 750 år siden

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kalundborg Museum  vil komme et hoved foran på fredag. Denne dag placeres nemlig et rekonstrueret ansigt af den ene af de to henrettede mænd fra Tissø i montren med de to halshuggede skeletter i museets oldtidsudstilling.

- Museet vil sætte fokus på Tissø-Åmose området som en kulturhistorisk ressource for egnen, og her er intet  mere nærliggende end at give publikum mulighed for at stå ansigt til ansigt med en mand, som færdedes på egnen i middelalderen, siger museumsleder Lisbeth Pedersen.

Ansigtet er rekonstrueret af retsantropolog Niels Lynnerup og skulptør Bjørn Skaarup fra Antropologisk Laboratorium på Panum Instituttet i København, og projektet er støttet økonomisk af Kulturarvsstyrelsen.

De to henrettelser foregik omkring 1240 lige nord for Halleby åen. Hvilke forbrydelser han og "kammeraten", der blev begravet ved hans side, har begået, kan museet i Kalundborg endnu ikke udtale sig om, men den blev takseret så hårdt, at straffen skulle række frem til genopstandelsen:

De afhuggede hoveder blev nemlig lagt således, at forbryderne kom til at se dem selv i skridtet i stedet for den strålende sol og frelseren ved daggry på dommens dag. 

- Grummere skæbne kan vel næppe tænkes i middelalderens religiøse univers, siger museumslederen.