Amputationssag: Nu vil Region Sjælland sætte gang i handleplan

Med en ny handleplan vil Region Sjælland nedbringe antallet af amputationer. En hjørnesten er at få patienter i risikogrupper tidligere ind i behandlingsforløb.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Region Sjælland vil sætte gang i en handleplan, som skal nedbringe antallet af amputationer af ben i regionen.

Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.

Den kommer oven på, at Regionernes Kliniske Kvalitetsbaser har offentliggjort en rapport om antallet af amputationer i regionerne.

Ole på Næstved Sygehus
Læs også
Rapport: Region Sjælland har flest amputationer
Ole på Næstved Sygehus
Læs også
Rapport: Region Sjælland har flest amputationer

På baggrund af rapporten har Forretningsudvalget i Region Sjælland tirsdag vedtaget en handleplan, som sætter ind på fem områder: Faglig udvikling, tidlig opsporing af patienter i risikogrupper, styrket kapacitet til flere karkirurgiske behandlinger, rådgivning til amputerede patienter samt forløbs- og journalgennemgang.

quote Vi skal samarbejde tæt, så vi kan undgå, at patienter kommer så sent på sygehuset, at forebyggende karkirurgisk behandling er for sent

Heino Knudsen, regionsrådsformand

Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland, værdsætter regionernes fælles undersøgelse, som har givet ny vigtig viden at handle på.

- Vi tager naturligvis undersøgelsen meget alvorligt og derfor har vi også allerede i dag handlet på den i vores Forretningsudvalg, hvor vi har vedtaget en handleplan. Vi kan se, at vi har mulighed for at forebygge flere amputationer, når vi særligt sammenligner med Region Nordjylland og Region Hovedstaden. Vi vil både kigge grundigt ind i, hvordan vi kan lære af de to regioner og samtidigt med vores handleplan sætte massiv fokus på endnu hurtigere faglig udvikling, forebyggelse og at få patienter i risikogrupper tidligere ind i tidligere behandlingsforløb, siger Heino Knudsen i en pressemeddelelse.

Handleplan for styrkelse af karkirurgisk behandling i Region Sjælland

Tidlig opsporing

Med handleplanen vedtaget af Forretningsudvalget lægges der op til et tæt samarbejde med kommunernes hjemmepleje, praktiserende læger og patientorganisationer.

- Vi skal samarbejde tæt, så vi kan undgå, at patienter kommer så sent på sygehuset, at forebyggende karkirurgisk behandling er for sent. I de tilfælde kan en amputation af en tå, en fod, et underben eller et ben desværre være nødvendigt for at redde liv. De patienter skal vi have opsporet langt tidligere. Vi skal undgå at alvorlig sygdom udvikler sig og på den måde minimere risikoen for benamputation, siger Heino Knudsen.

Region Sjælland har flere rygere og flere diabetikere end i resten af landet. Rygning og diabetes er de vigtigste risiko-faktorer for åreforkalkningssygdom i benene, der i de tidlige faser viser sig som bensmerter ved aktivitet og langsomt helende fodsår, og som i værste fald senere kan føre til en amputation.