Alternativ til ordblindhed

Når bogstaverne ikke giver mening for børnene, rækker forældre ofte ud efter alternative metoder, så deres børn kan slippe af med deres ordblindhed. Men ordblindeforeningen advarer kraftigt mod lyd, lys og knogltryk for at lære at læse og skrive.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Theta-metoden, lydterapi og kranio-sakral terapi. Det er nogle af de mest udbredte alternative metoder til at afhjælpe ordblindhed hos både børn og voksne.

Thetabehandler, Eva Petersen fra Vordingborg mener, at hun kan hjælpe, mellem 93-95% af med ordblindhed.

Lige så sikker er Finn Andersen, som er lydterapeut i Jystrup.

- Kliniks erfaring har vist mig, at det giver stor hjælp med mange forskellige problemer, bl.a. ordblindhed, siger August Axelsson, somer kraniosakralterapeut i Sorø.

De alternative behandlere er overbevist om deres virkning, alligevel advarer ordblindeforeningen mod dem.

-Der er ingen af dem, der videnskabeligt dokumenteret har en effekt, det synes vi, er det største problem, siger Stella Steengaard, talskvinde for Ordblindeforeningen i Storstrøm.

Foreningen mener, at metoderne skal testes på flere hundrede børn over en længere periode, for at de kan anbefales. Det har ingen af de alternative metoder forsøgt.

Lydterapi er den ældste alternative behandlingsmetode. Den blev allerede brugt i 1960´erne.

- Det er ved at skålenes svingninger går ind og skaber balance mellem højre og venstre hjernehalvdel, sådan forklarer Finn Andersen sine syngeskåles virkning.

Det er også oprettelse af den balance, som Theta-metoden mener, kan få ordblinde til at læse og skrive.

- Den påvirkning, man får af helikopterlyden i højre og venstre øre og det røde lys, der blinker skiftevis i højre og venstre øje, den ubalance, der er mellem højre og venstre hjernehalvdel, den bliver ophævet, siger Eva Petersen.

I kranio-sakral terapien handler det ikke om balance, men om at den venstre kranie knogle rykkes ganske lidt for at rykke hindringer i hjernen.

- Det vil påvirke membransystemet, som sidder inden for kraniet og det kan påvirkeindlæringsevnen og det at stave og læse, siger August Axelsson.

De tre behandlere er enige om, at deres metode kan afskaffe ordblindhed for livet.

- Når man har fået tingene på plads og der ikke er andre ting i kroppen, der hiver det tilbage, så plejer det at være fint resten af livet.

Stella Steengaard har hørt om gode resultater, når hun har mødt forældrene lige efter behandlingerne, men effekten varer ikke ved, siger hun:

- Når der er gået et stykke tid, et halvt eller helt år efter behandlignen, er de tilbage, hvor de var før.

Der findes ingen videnskabelige undersøgelser, der påviser, at metoderne kan afskaffe ordblindhed alligevel har Eva Petersen reklameret for det på sin hjemmeside. Her står der Københavns universitet og en professor står bag en undersøgelse.

- Jeg ved, at der skal udtages 30-40 personer til en videnskabelig undersøgelse, som skal laves, soger Eva Petersen.

Men viser sig, at det ikke er Københavns Universitet eller en professer, der står bag. Men det er fire studerende, som skal lave et projekt om Theta-metoden - indtil videre har de testet 2 personer.

Selv om det ikke er videnskabeligt bevist, mener de tre behandlere, at deres metode har helbredt 300 ordblinde. Alligevel mener Stella Stennsgaard ikke, at metodernes skal anbefales til ordblinde.

- Det man kan sige er, at det koster forældrenen nogle penge og måske har de en drøm om at handikappet kan forsvinde og der er der ingen indiaktioner på, at det kan - hvis man er ordblind vil man være det altid, siger Stella Steensgaard, talskvinde for Ordblindeforeningen.

Links: