Alder presser behovet for plejefamilier

Flere plejefamilier nærmer sig en alder, hvor de ikke længere kan være plejefamilier, og det presser kommunerne i forhold til at finde nye.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Børn, der anbringes i plejefamilier, klarer sig bedre senere i livet end børn, der bliver anbragt på en institution. Det blev dokumenteret i Barnets Reform, og derfor er kommuner over hele landet nu gået på intensiv jagt efter flere egnede plejefamilier, da det nuværende korps i mange tilfælde nærmer sig bedsteforældre-generationen. Det oplyser DR Sjælland.

- Vi kan tydeligt se ud fra vores medlemsregister, at mange plejefamilier har høj anciennitet og derfor nærmer sig en alder, hvor de ikke kan være plejefamilier længere. Derfor får kommunerne i høj grad brug for at tiltrække nye familier, selvom det bliver svært, da plejefamilier ikke har nogen øvre arbejdstid og ikke kan sidestilles med andre lønmodtagere, siger formand for socialpædagogerne, Benny Andersen til DR Sjælland.

En livsopgave

En af de familier, der gennem 25 år har åbnet deres hjem for børn i familiepleje, er Gitte og Jesper Tornbo, der bor på en større landejendom nær Fuglebjerg. Parrets egne børn er flyttet hjemmefra, og de huser i dag 3 børn, som de har haft, fra de var helt små.

- For os er det en livsopgave og vigtigt ikke at gøre forskel på egne børn og plejebørn. Man skal gøre sig klart, at det er et job, der strækker sig over 24 timer, alle ugens dage, hele året. Og vi nyder, når tidligere plejebørn, der forlængst er flyttet fra os, besøger os, da vi jo også er at regne for en del af familien, siger Gitte og Jesper Tornbo til DR Sjælland.

12.000 anbragt udenfor hjemmet

I Næstved har kommunen indledt en kampagne for at få flere yngre familier til at påtage sig opgaven.

- Vi har især brug for familier under 45 år, da vi ofte står med et barn, som må hentes på fødeafdelingen, siger familieplejekonsulent i Næstved Kommune, Kaare Therkelsen.

Godt 12.000 børn er anbragt udenfor eget hjem - heraf vokser mere end halvdelen op hos en plejefamilie.