Aftale klar: Nu kan der sendes kræftpatienter til Fyn og Jylland

Antallet af indlagte coronapatienter presser sygehuskapaciteten her i regionen. Nu er den endelige aftale med Region Syddanmark på plads.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er travlhed at spore rundt omkring på regionens sygehuse. 

Og i går slog antallet af indlagte corona-patienter endnu engang rekord med 120.

- Der er rigtig mange indlagte med covid lige nu. Betydeligt flere end i foråret. Og vi ser ind i en prognose, hvor vi forbereder os på en yderligere stigning på 25-40 procent i løbet af de kommende to uger, siger vicedirektør på Sjællands Universitetshospital, Jesper Gyllenborg.

quote Det er helt klart en presset situation. Men en kontrolleret presset situation

Jesper Gyllenborg, Vicedirektør, Sjællands Universitetshospital

Region Sjællands beredskab befinder sig lige nu på trin 3, hvilket betyder, at alle planlagte og ikke-akutte operationer og aftaler bliver udskudt. Men alligevel har regionen søgt om hjælp til ekstra sengepladser hos Region Syddanmark, og den aftale er nu endeligt på plads.

- Det er helt klart en presset situation. Men en kontrolleret presset situation. Og det, at vi indgår de aftaler med Region Syddanmark nu, mener jeg, er rettidig omhu. Vi vil gerne have en plan og sikre, at vi kan løfte en stigning af covid-indlagte, siger Jesper Gyllenborg.

Patienter Region Syddanmark hjælper med:

  • Bryst/plastkirurgisk (For eksempel brystkræft)
  • Kirurgisk (For eksempel tyktarmskræft og tyktarmsforsnævringer) 
  • Urologisk (For eksempel blærekræft, prostatakræft og nyrekræft) 
  • Ortopædkirurgisk (for eksempel rygpatienter eller akutte brud)
  • Onkologisk og hæmatologisk (For eksempel knoglemarvskræft, lymfekræft og leukæmisygdomme)
  • Intensiv-patienter

Første patienter mellem jul og nytår

Det er endnu ikke til at sige, hvor mange patienter Region Syddanmark skal hjælpe med. Men allerede nu er to brystkræftpatienter blevet tilbudt et forløb på den anden side af Storebælt mellem jul og nytår.

Læs også
Region Sjælland øger coronaberedskab for tredje uge i træk
Læs også
Region Sjælland øger coronaberedskab for tredje uge i træk

- Vi har ikke et præcist overblik, men som udgangspunkt er det meget få patienter, det drejer sig om. Men det kommer rigtig meget an på den fortsatte covid-belastning. Så hvor mange patienter det bliver, må de kommende uger vise, siger Jesper Gyllenborg

Jesper Gyllenborg forsikrer derudover, at selve behandlingen vil være den samme, som man får på Sjælland.

- Det selvfølgelig rigtig uheldigt, at der kommer den her ekstra transport for patienterne, men det er måske i virkeligheden også den eneste konsekvens. De får behandling af samme høje kvalitet i Syddanmark, som de gør her i Region Sjælland. Men med denne aftale kan vi til gengæld sørge for, at de får behandling inden for den garanteret maksimale ventetid. Og det er det, vi kan sikre med aftalen med Syddanmark.

quote Det er nok den største trussel for denne aftale, hvis danskerne over julen blander sig på tværs af Storebælt og Lillebælt

Jesper Gyllenborg, Vicedirektør, Sjællands Universitetshospital

Julefester truer aftale

Både Region Sjælland og Region Hovedstaden har nu indgået aftaler med Region Syddanmark, da det område ikke er lige så presset. Men der er én ting, som kan forårsage, at aftalen og den hjælpende hånd ikke længere kan lade sig gøre.

- Det er nok den største trussel for denne aftale, hvis danskerne over julen blander sig på tværs af Storebælt og Lillebælt, og at det høje smittetryk på Sjælland spreder sig til Fyn og Jylland. Så vil Syddanmark have svært ved at hjælpe os, siger Jesper Gyllenborg. 



Nyhedsoverblik