¨

Ældreboom på højskoler

Antallet af ældre, der tager på højskole, er stærkt stigende i disse år.

- Udviklingen er helt utrolig. Vi har på otte år forøget antallet af kursister med 42-43 procent, fortæller forstander Ib Johansen på Pensionist-Højskolen Marielyst.

Og tallene for de tre andre særlige højskoler for seniorer i resten af Danmark er det samme.

- Vi havde små 2000 kursister sidste år, mens vi var nede på 1000 for seks-syv år siden, fortæller Lone Stender, der er sekretær på Seniorhøjskolen Nr. Nissum.

Også på seniorhøjskolen på Rude Strand har de fulde huse.

- Vi oplever en meget voldsom efterspørgsel i disse år, og vi har allerede i år en venteliste på 10-15 mennesker til hver enkelt af vores 25 hold, fortæller sekretær Inge-Lise Mikkelsen.

Det er muligheden for at blive fyldt op åndeligt og få nye venner, der er særlig tiltrækkende på de ældre. Men det skyldes også, at de ældre i dag, har flere ressourcer end før i tiden, spår forstanderen på Pensionist-Højskolen Marielyst, Ib Johansen.

- De ældre er meget interesserede i at komme ud og opleve noget og så er de friskere end da mine forældre var på den alder, siger Ib Johansen.

Kursisterne er selv meget bevidste om deres valg. Cirka to tredjedel af kursisterne på holdet, der er der i vinterferien på Marielyst Højskole, har været på højskoleophold før. Og de er rigtig glade for det.

- Det er opholdet og samværet med andre, der tæller. Og så det at man lærer noget, fortæller Frank Jensen, Næstved.

Undervisningsminister Bertel Haarder følger udviklingen tæt.

- Vi har i mange år set at interessen for højskolerne var på retur. Det er dejligt at høre at kurven er knækket, fortæller ministeren.

Men staten vil ikke åbne op for flere ældrehøjskoler.
- De almindelige højskoler er velkomne til at søge om at lave korte kurser målrettet de ældre, siger ministeren.

De fire deciderede højskoler er Kolt Ældrehøjskole, Seniorhøjskolen ved Nr. Nissum, Pensionisthøjskolen Rude Strand og Pensionist-Højskolen Marielyst.

www.kolt-hojskole.dk

http://www.seniorhoejskolen.dk/

www.rudestrand.dk

http://www.hojskolenmarielyst.dk/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App