Ældre Sagen: Ventetider er et udbredt problem

Ældre på plejehjem må i højere grad vente på hjælp; Ældre Sagen oplever flere og flere henvendelser om alt for lange ventetider.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Timelang venten er hverdage for mange ældre på landets og regionens plejehjem. Det blev det også for 100-årige Grete Alstrup, der bor på Plejecenter Stevnshøj i Store Heddinge. Hun måtte forleden dag vente i tre timer på hjælp, efter hun havde været på toilettet.

Men ifølge Ældre Sagen, er hun langt fra den eneste, der bliver tvunget til at væbne sig med tålmodighed. Hos Ældre Sagen melder de nemlig om et stigende antal henvendelser om lange ventetider på plejehjemmene.

- Det er et udbredt problem, at der er lange ventetider. Det gælder blandt andet med toiletbesøg, men det kan også være at komme op af sengen om morgenen, komme ud og få frisk luft eller hjælp til at spise. Så generelt hører vi om rigtig lange ventetider på plejehjemmene, siger Anna Wilroth, der er konsulent hos Ældre Sagen.

Når de ældre for eksempel ikke kan stå op, når de vil, betyder det en væsentlig forringelse af de ældres livskvalitet, og det er noget, vi børe tage alvorligt, mener Anna Wilroth.

- Det er en forringelse af livskvaliteten. Det er også ret uværdigt. Det betyder, de ikke kan foretage sig det, de gerne vil, siger hun.

Beboerne har ændret sig

Årsagen til de lange ventetider skal findes i sammensætningen af beboere på plejehjemmene. De har nemlig ændret sig over de seneste 10-15 år, mener Ældre Sagen.

- Vi ser primært de her problemer, fordi vi har fået en beboersammensætning, der er betydeligt mere fysisk og psykisk svækkede. Vi ser også et højere pres på personalet i dag, end hvad der har været tidligere, fortæller Anna Wilroth.

Ældre Sagen mener, at kommunerne har ansvaret – og foreningen har allerede flere ideer til, hvad der bør ændres.

- Generelt så ønsker vi et løft på plejehjemområdet, fordi vi ser de beboere, vi ser i dag. Det handler bl.a. om, at vi skal have nogle bedre personalenormeringer, så der findes hænder nok til at løfte den her vigtige opgave, så beboerne kan leve et godt værdigt og meningsfuldt liv, siger Anna Wilroth.

Stevns Kommune vil tage Grete Alstrups sag op fra Plejecenter Stevnshøj. Den vil blive drøftet på social- og sundhedsudvalgets møde lige efter påske.


Nyhedsoverblik