¨

81 lastbiler blev kontrolleret – dyretransport står til en stor bøde

01:15

VIDEO: Se, hvad politiet gennemgår, når de stopper en lastbil. Video: Tina Mortensen - TV2 ØST

Tirsdag blev der gennemført en landsdækkende kontrol af lastbiler. På Tungvognscenter Øst medførte det 54 sigtelser og en usædvanlig dyretransport.

Tirsdag måtte lastbiler sætte ekstra transporttid af, da de kunne risikere at blive stoppet til kontrol. Og især ét køretøj skilte sig ud ved tirsdagens kontrol. Nemlig en dyretransport fyldt med søer. 

Midt- og Vestsjællands Politi og flere andre myndigheder gennemførte tirsdag en landsdækkende kontrol af lastbiler på motorveje.

81 lastbiler og fem små dyretransporter blev standset og kontrolleret hos Tungvognscenter Øst. Under kontrollen fandt politiet fejl og mangler på 15 lastbiler og én dyretransport. Det medførte 54 sigtelser, fortæller politikommissær Henrik Fobian fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Det betyder også, at når der først er fundet én fejl på et køretøj, finder de ofte flere, inden kontrollen er slut. Men kontrollens resultater er ikke usædvanlige.

Kontrollen gik efter planen og forventningerne. Resultaterne ligner det, vi er vant til at se derude

Henrik Fobian, Politikommissær fra Midt- og Vestsjællands Politi

- Kontrollen gik efter planen og forventningerne. Resultaterne ligner det, vi er vant til at se derude, siger Henrik Fobian.

Midt- og Vestsjællands Politi har fra maj til august haft en skærpet indsats på lastbilkontroller, som viser, at der er problemer med fire ud af ti kontrollerede lastbiler, hvilket stemmer meget godt overens med kontrollen tirsdag.

Artiklen fortsætter under grafikken.

  Foto: Grafik: Lonni Christiansen

Dyretransport skilte sig ud

En dyretransport fyldt med søer skilte sig ud, da kontrollen viste, at flere regler ikke blev overholdt.

Efter søerne er færdige med at producere smågrise, bliver de sendt til slagtning. Fordi søerne er tunge og ikke særlig transportegnede, er der nogle regler, som skal overholdes, når de bliver transporteret.

En af reglerne er, at man ikke må blande kønnene på grisene, da det kan skabe uroligheder under transporten.

- I den her transport konstaterer vi, at der er en orne, der går frit inde blandt søerne. Og det ikke så smart, siger Henrik Fobian og tilføjer:

Det er ikke så kønt at se på, når sådan nogle store dyr står og slås og skriger inde i sådan en lastbil

Henrik Fobian, Politikommissær fra Midt- og Vestsjællands Politi

- Fordi søer i forvejen ikke er transportegnede, og fordi de vant til at have masser af plads, så er de lidt aggressive og kommer hurtigt oppe at slås. Hvis der så også er en orne, skaber det endnu mere uro.

Ikke stor nok til ornen

Derudover var transporten i flere lag, hvilket gjorde, at der ikke var plads nok i højden til ornen, som derfor skrabede ryggen mod loftet.

- Det er ikke så kønt at se på, når sådan nogle store dyr står og slås og skriger inde i sådan en lastbil, siger Henrik Fobian.

Det betyder, at både chauffør og vognmand kan se frem store bøder. Det præcise beløb er endnu uvist, men Henrik Fobian oplyser, at chaufførens bøde ligger på omkring 6.000 kroner, og at vognmanden kan se frem til en bøde på over 50.000 kroner.

Køretøjet fik lov til at køre videre, efter en dyrelæge på stedet vurderede, at det ville være bedst for grisene at komme hurtigst muligt frem til slagteriet.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App