3-årig forbrændt af plante

Vi ved, at vi ikke skal røre ved bjørnekloen. Hvad færre ved er, at der findes en anden høj plante, der med samme gift som bjørnkloen kan forårsage forbrændinger på huden. Det fik en tre-årig dreng at mærke.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De stikker op rigtig mange steder i vejgrøfter og langs stier, den vilde pastinak, der er nært beslægtet med grønsagen vi kender fra køkkenet. Den vilde udgave kan dog være mere kradsbørstig, det kan 3-årige Asbjørn Tholle tale med om. Han fik brandsårslignede blærer og sår på hænderne og udslæt efter at have været i kontakt med den vilde pastinak. 

- Han kommer hjem med nogle store blærer på fingrene med klar væske indeni. Han havde også klare udslæt på halsen og i ansigtet, fortæller Asbjørns far Jakob Tholle. 

Den vilde pastinak indeholder den samme giftige væske som den velkendte bjørneklo. Får man den på huden, kan den skabe kraftig brandsårslignende eksem, når man udsættes for sollys. Giften er dog ikke i samme mængder som i bjørnekloen, derfor sker der ikke noget, hvis man blot strejfer planten. 

- Der sker ikke noget, med mindre man begynder at lege i dem, og det gør børn jo, så det gælder om at lære dem at respektere planten, fortæller Søren Nørgaard Meinert, der er vejleder hos Holbæk Naturskole. 

I sidste uge lukkede pastinakken en børnehave i Ringsted efter flere børn havde fået vabler og sår også her i Holbæk er de før stødt på den giftige plante. 

- Der er flere af dem nu, end der har været før, forklarer Niels Hermansen, der er afdelingsleder i Natur og Miljø i Holbæk Kommune. 

Her har man modtaget to henvendelser fra børnehaver, hvor børn har fået udslæt af planten.

Skulle man få pastinak-saften på sig, skal man beskytte sig mod sollys og vaske sig med vand og sæbe.

pastinakken
- Sådan ser pastinakken ud i naturen.


Nyhedsoverblik