25 kr. for at køre ind i København

Hovedstadskommunerne vil have lov til at opkræve bompenge, men DF og K er imod.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

16 hovedstadskommuner med København i spidsen er gået sammen om et opsigtvækkende og konkret forslag til at afhjælpe trafik- og forureningsproblemer i København.

De vil have opført en betalingsring rundt om København, der vil indebære, at alle bilister og motorcyklister skal betale 25 kroner i myldretiden og ti kroner i de øvrige dagtimer, hver gang de kører ind eller ud af hovedstaden. Det gælder også de borgere, der bor inden for ringen, skriver Berlingske Tidende tirsdag.

Kommunerne planlægger at stifte et nyt interessentselskab, der skal investere omkring 180 mio. kr. i et komplet bompengeanlæg, hvor kameraer fotograferer nummerpladerne på de motorkøretøjer, der krydser betalingsringen.

Selskabet skal også stå for at investere indtægterne på anslået to mia. kr. årligt.

Hidtil har et flertal i Folketinget blokeret for opkrævning af trængselsafgifter, men kommunerne håber, at det nye fælles fodslag vil lægge så stort et pres på politikerne på Christiansborg, at de vil legalisere bompenge og bane vejen for betalingsringen.

Mens forslaget umiddelbart gør indtryk på SF og De Radikale, er begejstringen til at overse både hos Dansk Folkeparti og De Konservative.

- De kan komme med alle de forslag, de vil. Vi vil ikke være med til at sikre lovhjemmel for bompenge, siger den konservative trafikordfører, Henriette Kjær.