135 tons affald flyder i de sjællandske vejkanter – nu siger Vejdirektoratet tak for ingenting

Sidste år blev der samlet 135 tons affald op fra vejkanterne i Region Sjælland. Det sætter Vejdirektoratet nu fokus på i en ny kampagne.

Tak for ingenting … i vejkanten.

Sådan lyder sloganet i Vejdirektoratets kampagne, som skal få bilister på vejene til at stoppe med at rulle bilvinduet ned og smide deres affald i vejkanten.

quote Jeg håber, vi fremover vil opleve, at mere affald ender i skraldespanden og ikke i naturen

Benny Engelbrecht (S), transportminister

For alene alene i Region Sjælland blev der i 2020 smidt 135 tons affald ud i vejsiderne.

- Der bliver årligt samlet mere end 100 tons affald langs de store veje på Sjælland, og det kan vi gøre bedre, lyder det fra transportminister Benny Engelbrecht i en pressemeddelelse.

- Jeg er overbevist om, at Vejdirektoratets kampagne har været med til at gøre bilister bevidste om, at cigaretskod, madpapir og kaffekopper altså ikke forsvinder af sig selv, når det ryger ud af sideruden. Det er derimod Vejdirektoratets vejmænd, der sørger for, at vejkanten ikke er fyldt med skrald til skade for natur og dyr. Jeg håber, vi fremover vil opleve, at mere affald ender i skraldespanden og ikke i naturen, siger transportminister Benny Engelbrecht.

Skrald langs statsvejene
Foto: Vejdirektoratet

Og på landsplan samler Vejdirektoratet omkring 700 tons affald op langs statsvejene og rastepladser. En opgave, som årligt koster samfundet mere end 11 millioner kroner.

Affaldet er vokset under coronakrisen

Ifølge Christian Gottschalck Jacobsen fra Arkil, som varetager affaldsopsamlingen i Region Sjælland, så er mængden af skrald i vejkanten vokset under coronakrisen.

- Vi har oplevet en stor stigning i mængden af affald under corona.

- Mange kører tur med ungerne og køber lidt mad undervejs, og en del af madpapiret ryger ud ad vinduet og ligger derefter langs vejene, hvor vi særligt finder det efter en rasteplads. Også på rastepladserne er der visse steder så meget affald, at vi må forbi to gange dagligt, hvor det tidligere var nok med én runde, siger Christian Gottschalck Jacobsen.

Fakta om affald langs statsvejene:

Men affaldet flyder selvom en pandemi ikke hærger, fortæller Michael Ebbesen, som er områdechef for drift og vedligeholdelse i Vejdirektoratet.

- Kampagnen rummer et vigtigt budskab, som vi helt sikkert kommer til at gentage i de kommende år. For vi skal have nedbragt affaldet i vejkanterne, både for trafikanternes, samfundets og miljøets skyld, siger Michael Ebbesen.

Kampagnen løber til og med påsken.