13.000 kvinder har fået udsat screening for brystkræft

Region Sjælland sætter nu dato på, hvornår den sidste af over 13.000 forsinkede brystkræftscreeninger skal være indhentet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Siden midten af april måned har Region Sjælland som følge af personalemangel været nødsaget til at udsætte kræftscreeninger. 

Det drejer sig om screening for brystkræft, også kaldet mammografiscreening hos kvinder, hvilket i første omgang afstedkom et brev til knap 6.000 borgere i aldersgruppen 50 til 69 år.

Siden er det antal opjusteret, og 30. juli er status ifølge Region Sjælland, at 13.162 kvinder har fået udskudt deres brystkræftscreening.

quote Vores målsætning er, at vi har indhentet forsinkelserne ved årets udgang

Region Sjælland

I forbindelse med de første udsættelser kunne Region Sjælland ikke sætte nogen garanti for, hvor længe kvinderne kom til at vente på en kræftscreening.

Som reglerne er i dag, skal Region Sjælland overholde et interval på to år og tre måneder.

Daværende lægefaglig vicedirektør ved Sjælland Universitetshospital, som i dag er koncerndirektør for Region Sjælland, Jesper Gyllenborg, sagde dengang til TV2 ØST:

- Jeg kan ikke garantere, at to år og seks måneder er maksimum, men jeg kan sige, at vi tilstræber at tage dem, der har ventet længst.

Udsættelserne fik blandt andre Kræftens Bekæmpelse til at påpege risikoen for, at udsættelserne kan betyde, at kvinder kommer for sent i behandling.

Jesper Gyllenborg, koncerndirektør for Region Sjælland, var tidligere ude med besked om, at Region Sjæland ikke kunne love, hvor længe kvinderne kom til at vente.
Jesper Gyllenborg, koncerndirektør for Region Sjælland, var tidligere ude med besked om, at Region Sjæland ikke kunne love, hvor længe kvinderne kom til at vente. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Vil indhente forsinkelser inden nytår

Region Sjælland har for at indhente forsinkelserne udvidet sin screeningskapacitet ved hjælp af vikarer, vikarbureauer, ekstraarbejde fra egne rækker, tidligere ansatte og personale fra andre regioner.

Læs også
Regionen udsætter tusindvis af brystkræftscreeninger – kvinder risikerer at komme for sent i behandling
Læs også
Regionen udsætter tusindvis af brystkræftscreeninger – kvinder risikerer at komme for sent i behandling

Samtidig har regionen fremsat en målsætning for, hvornår de sidste forsinkelser skal være indhentet.

- Vores målsætning er, at vi har indhentet forsinkelserne ved årets udgang. Med de initiativer vi har taget i brug for at udvide kapaciteten, forventer vi lige nu, at vi når målsætningen, skriver Region Sjællands presseafdeling i en mail til TV2 ØST.

- Derudover er vi ved at uddanne nye mammografi-assistenter, som skal hjælpe os på lidt længere sigt.

Således har Region Sjælland den 30. juli undersøgt 82 procent af de godt 13.162 forsinkede indkaldelser til brystkræftscreening.

Læs også
Formand efter kritik af udskudte brystkræftscreeninger: - Vi arbejder alt, hvad vi kan
Læs også
Formand efter kritik af udskudte brystkræftscreeninger: - Vi arbejder alt, hvad vi kan

- Vi er i fuld gang med at få de resterende kvinder til mammografiscreening hurtigst muligt, lyder det fra Region Sjælland, der ikke har haft mulighed for at stille op til et interview.

I alt har Region Sjælland afsat 3,5 millioner kroner ekstra til at løse udfordringerne med brystkræftscreening med en række initiativer – herunder lån af personale fra andre regioner.

Det er ikke første gang, Region Sjælland ikke overholder de retningslinjer, sundhedsmyndighederne har lavet for brystkræft.

I 2019 kom det frem, at kvinder på Ringsted Sygehus i årevis havde fået mangelfulde undersøgelser for brystkræft med det resultat, at flere af dem udviklede sygdommen i alvorlig grad.


Nyhedsoverblik