100.000 i vores region drikker alt, alt for meget

Mere end hver ottende indbygger – barn som voksen - i regionen drikker så meget, at de viser tegn på alkoholafhængighed.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En fast gibbernak med kollegerne i stedet for formiddagskaffe – eller måske en flaske rødvin til aftensmaden – hver eneste dag.

Sådan er virkeligheden for hver ottende indbygger i Region Sjælland.

Hele 96.800 borgere viser nemlig tegn på at være afhængige af alkohol. Det viser den store undersøgelse af sundheden i Region Sjælland, som regionen forrige år udgav i samarbejde med Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed. 34.000 borgere fra regionen har deltaget i undersøgelsen.

- Man kan ikke sige, at alle disse mennesker er alkoholikere – det er et udtryk, som vi ikke rigtig bruger mere. Men alkohol er blevet en virkelig dårlig vane for disse mennesker. Det fylder meget i deres liv - og både de selv og deres omgivelser påvirkes af drikkeriet, siger Janne Schurmann Tolstrup, der er leder af Center for Alkoholforskning ved Institut for Folkesundhed. Hun har ikke været med til at gennemføre regionens undersøgelse, men taler om den forskningsmetode, man bruger.

Opgørelsen viser, at der selvsagt drikkes meget blandt de unge – men også, at der helt op til længe efter pensionen stadig drikkes tæt blandt en stor del af befolkningen.

Værst er situationen i Odsherred kommune, hvor næsten hver femte viser tegn på at drikke alt for meget. Næstværst er det i nabokommunen Kalundborg – mens det laveste niveau findes i Holbæk.

Alkoholproblemet er undersøgt ved en international model, hvor man ikke ser så meget på, hvor mange genstande man drikker. Modellen ser i stedet ser på, hvor ofte man drikker, om man har oplevet problemer med drikkeriet - eller om en selv eller nogen i omgangskredsen mener, at man drikker for meget.

 

Denne artikel er skrevet af Lev Livet-redaktionen på TV2 ØST.

Lev Livet er et sundhedsmagasin, der fra februar 2012 sendes på TV2 ØST. Du kan finde mange flere sundhedsnyheder og se vores tv-programmer på adressen www.tv2east.dk/lev-livet/