13.02: Var Maria virkelig jomfru, da hun fødte Jesus?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I Præstens Lektie diskuterer to af regionens præster både aktuelle begivenheder og nogle af de helt store spørgsmål

Annette Berg

Vig og Nørre Asmindrup kirker. Jeg har været sognepræst i Vig-Nr. Asmindrup pastorat i 20 år, siden september 1993.

Stammer oprindeligt fra Sønderjylland, født i Sønderborg november 1964.

Cand.theol. fra Københavns Universitet i 1991 med studieophold hhv. i Göttingen og i Jerusalem.

Begyndte min præstegerning ved Fredericia, dernæst Nørrebro ganske kortvarigt, inden jeg i september 1993 “blev kaldet” til Odsherred.

Udover min uddannelse som teolog, har jeg fra 2004 en 2-årige grunduddannelse i sjælesorg og gestaltterapi

I fritiden holder jeg af at “indtage” naturen, og har bl.a. vandret på Caminoen i Nordspanien, deltaget i Fod-på-livet turen fra Gedser-Skagen samt vandret og cyklet Hærvejen.

Jeg bor sammen med Lars Odgaard Rasmussen, der har været graver ved Vig kirke siden 2001, og tilsammen har vi 5 børn, hunden Hachi, og dennes hvalp Toffifee, samt katten Molly.

Du kan læse søndagsprædikenen her

Morten Brøgger, Kirke Stillinge og Hejninge kirker Jeg er 46 år, er født og opvokset i Himmerland og læste teologi i København. Jeg har været præst i Kirke Stillinge og Hejninge sogne siden 2000. Jeg er gift med Inger Brøgger og har tre børn i skolealderen – og to hunde. Jeg har interesseret mig for tysk teologi i 1900-tallet og forsket i teologerne Karl Barths og Friedrich Gogartens indbyrdes forhold. Jeg holder foredrag om Folkekirkens aktuelle situation, Tidehverv, Paulus, Martin Luther, Søren Kierkegaard og Friedrich Gogarten og nazismen. Jeg er siden 2013 medudgiver af bladet Tidehverv, hvori jeg også har offentliggjort artikler og prædikener.

Du kan læse søndagsprædikenen her

Søndagens tekst:

 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Jesus sagde: "Det er med Himmeriget som med en mand, der skulle rejse til udlandet og kaldte sine tjenere til sig og betroede dem sin formue; én gav han fem talenter, en anden to og en tredje én, enhver efter hans evne; så rejste han.

Den, der havde fået de fem talenter, gik straks hen og handlede med dem og tjente fem til. Ligeledes tjente han med de to talenter to til. Men den, der havde fået én talent, gik hen og gravede et hul i jorden og gemte sin herres penge.

Lang tid efter kommer disse tjeneres herre tilbage og gør regnskab med dem.

-    Den, der havde fået de fem talenter, kom og lagde andre fem talenter på bordet og sagde: Herre, du betroede mig fem talenter; se, jeg har tjent fem talenter til. Hans herre sagde til ham: Godt, du gode og tro tjener; du har været tro i det små, jeg vil betro dig meget. Gå ind til din herres glæde!

-    Også han med de to talenter kom og sagde: Herre, du betroede mig to talenter; se, jeg har tjent to talenter til. Hans herre sagde til ham: Godt, du gode og tro tjener; du har været tro i det små, jeg vil betro dig meget. Gå ind til din herres glæde!

-    Så kom også han, som havde fået den ene talent, og han sagde: Herre, jeg kender dig som en hård mand, der høster, hvor du ikke har sået, og samler, hvor du ikke har spredt, og af frygt for dig gik jeg hen og gemte din talent i jorden. Se, her har du, hvad dit er.

Men hans herre sagde til ham: Du dårlige og dovne tjener! Du vidste, at jeg høster, hvor jeg ikke har sået, og samler, hvor jeg ikke har spredt. Så burde du have betroet mine penge til vekselererne, så jeg havde fået mit igen med rente, når jeg kom tilbage.

Tag derfor talenten fra ham og giv den til ham med de ti talenter.

For enhver, som har, til ham skal der gives, og han skal have overflod, men den, der ikke har, fra ham skal selv det tages, som han har. Og kast den uduelige tjener ud i mørket udenfor. Dér skal der være gråd og tænderskæren."

Matt 25,14-30