Tiltalt for seksuelle overgreb: Nu skal præsten fra Tømmerup for retten

Den 47-årige tidligere præst fra Tømmerup er blandt andet tiltalt seksuelle overgreb på syv mindreårige børn.

Tema: Præst fra Tømmerup misbrugte børn i ti år
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der spredte sig chokbølger i lokalsamfundet i Tømmerup ved Kalundborg i slutningen af juni sidste år.

Her blev den vellidte 47-årige præst i den lokale kirke anholdt og sigtet for en række seksuelle overgreb på blandt andet en 13-årig pige og en 12-årig dreng. 

Siden har den tidligere præst siddet varetægtsfængslet, og i morgen begynder retssagen mod ham ved Retten i Holbæk. Og det er et omfattende anklageskrift, der ligger klar.

quote Det er jo ikke nogen hemmelighed, at vi anser det som en særdeles grov sag

Anja Liin, specialanklager

Anklage: Misbrugte sin magtposition

I alt er præsten tiltalt for 30 forhold.

En stor del af forholdene omhandler seksuelle overgreb og blufærdighedskrænkelser af syv mindreårige børn samt besiddelse af 397 børnepornografiske billeder og 33 videoer med en samlet længde på flere timer. 

Præsten er også tiltalt for overgreb på fem unge over den seksuelle lavalder.

- Det er jo ikke nogen hemmelighed, at vi anser det som en særdeles grov sag. Det er selvfølgelig på baggrund af antallet af børn og unge mennesker, der er blevet forulempet i sagen, det er den langtidsmæssige udstrækning, det har haft, og så er det selvfølgelig også den tiltaltes stilling som præst, der gør, at vi ser det som en særdeles grov sag, sagde specialanklager Anja Liin til TV ØST i juli. 

Et af de mest omfattende forhold beskriver overgreb, der ifølge anklageskriftet blev begået i præstens hjem i perioden 1. juni 2015 til og med den 23. maj 2016 – altså kort tid før præstens anholdelse – mod en dengang 12-årig dreng. 

quote Hvis der ikke var noget, vi var uenige i, så var det jo bare en tilståelsessag. Men der er nogle ting, vi ikke er enige i

Ulrik Sjølin Pedersen, forsvarer

Her skulle præsten blandt andet have misbrugt sin stilling og magtposition som præst til flere gange at have samleje med drengen. Den 47-årige mand skulle også have optaget video og taget billeder af de seksuelle overgreb med sin mobiltelefon. Præsten nægter sig skyldig i disse forhold.

Erkender forhold til 13-årig pige

Flere af forholdene erkender den 47-årige præst dog.

Hans forsvarer har tidligere fortalt TV ØST, at præsten havde et forhold til en dengang 13-årig pige.

Derudover har præsten også erkendt blufærdighedskrænkelser af tre drenge. Men der er nogle af forholdene, som han ikke erkender har været overgreb.

Det gælder de forhold i anklageskriftet, hvor der er tale om drenge over den seksuelle lavalder på 15 år.

- Hvis der ikke var noget, vi var uenige i, så var det jo bare en tilståelsessag. Men der er nogle ting, vi ikke er enige i, har præstens forsvarer, Ulrik Sjølin Pedersen, tidligere sagt til TV ØST. 

Udgav sig for at være pige

Foruden tiltalerne for seksuelle overgreb og blufærdighedskrænkelser er præsten også anklaget for at udgive sig for at være en pige på Snapchat og Skype. Ifølge anklagen har han brugt navne som "nathaliesheep" og "sexysascha". 

Herigennem skulle han angiveligt have overtalt en 14-årig dreng, en 15-årig dreng og tre uidentificerede drenge til at vise sig nøgne foran kameraet og udføre seksuelle handlinger.

Præsten skulle desuden have optaget disse seancer.

Retten i Holbæk har afsat i alt ni dage til sagen, der forventes at være helt afsluttet den 15. november. Sagen føres som nævningesag. 

Få overblikket over samtlige forhold i sagen