Tidligere sognepræst kendt skyldig i seksuelt misbrug af børn

Den tidligere præst fra Tømmerup er blandt andet blevet kendt skyldig i at have misbrugt en 12-årig dreng seksuelt.

Tema: Præst fra Tømmerup misbrugte børn i ti år
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En 47-årig tidligere præst fra Tømmerup er blevet kendt skyldig i at have begået seksuelle overgreb mod flere børn og unge over en periode på 10 år. De var mellem 12 og 16 år gamle.

Han blev blandt andet dømt for at have et seksuelt forhold til en dreng, der blot var 12 år gammel, da misbruget fandt sted. Drengen er 14 år i dag.

Præsten havde forud for kendelsen erkendt, at han havde stukket en finger i endetarmen på drengen, men nægtede at have haft analsex med ham – selvom det så sådan ud på to videoer fundet i præstens varetægt. Videoerne var bare opstillede, og han havde ikke rigtig sex med drengen, forklarede præsten i retten. 

- Han har jo erkendt, at han har stukket en finger i den 12-åriges endetarm. Så det er i princippet uden betydning for dommen, om han også har penetreret ham med sin penis. Han vil bare ikke dømmes for noget, han ikke har gjort, sagde præstens forsvarer, Ulrik Sjølin Pedersen, i sin procedure.

Har mistet sin barndom

Men den forklaring købte de seks nævninge og tre juridiske dommere altså ikke, og de mente alle, at han var skyldig i de seksuelle overgreb mod drengen, som altså også inkluderer analsex.

Drengens forældre fortalte i retten, at han efter overgrebene er røget ud i et misbrug og ikke længere bor hjemme.

- Han har bedt mig sige, at han føler, han har mistet sin familie. Han har mistet den sidste del af sin barndom, og han har mistet sin tillid til andre mennesker, forklarede moren i retten.

Den 47-årige præst var også tiltalt for at have leget flere seksuelle lege og spil med drengen, for at have masseret hans ryg og baller og for at tilbyde betaling for seksuelle ydelser. Det er han også kendt skyldig i.

Optog sexvideo med 13-årig pige

Præsten var tiltalt for at have misbrugt og blufærdighedskrænket i alt 12 børn og unge i alderen 12 til 17 år. Et af de børn var en dengang 13-årig pige, som præsten på forhånd havde erkendt, han havde haft et forhold til fra december 2015 til juni 2016, da præsten blev anholdt. 

Ifølge præstens egen forklaring begyndte pigen at komme meget i præstegården, fordi hun havde det svært, og så blev han ”mere glad for hende end godt var”, som præsten forklarede i retten. Han faldt blandt andet for den empati, som pigen udviste, da præsten mistede sin 22 år gamle kat.

Præsten var tiltalt for at have haft sex med pigen fire gange og analsex mindst to gange, og det har retten kendt ham skyldig i. Han var også tiltalt for at have optaget video, mens han havde sex med pigen. Her forklarede han i retten, at de ikke havde sex, fordi han havde underbukser på, men han blev altså dømt skyldig alligevel.

Igen var samtlige nævninge og dommere enige, og de lagde blandt andet vægt på pigens egen forklaring i retten. Den var troværdig, mente de.

Voldtog drenge, mens de sov

I to tilfælde var præsten tiltalt for at have misbrugt to drenge på henholdsvis 15 og 14 år, mens de lå og sov i præstegården. Det er han også kendt skyldig i. 

Præsten puttede både en finger i endetarmen på drengene og udførte oralsex på de. Ved den 15-årige dreng fandt retten også, at præsten havde analsex med drengen, mens han sov.

I begge tilfælde er præsten dømt for at tage billeder af overgrebene og opbevare dem på et USB-stik og på en ekstern harddisk i sit hjem. Det var her, politiet fandt dem.

Præsten er også blevet dømt for at onanere ud over og udføre oralsex på en 15-årig dreng, der både sov og var påvirket af alkohol. Også det tog præsten billeder af.

Misbrugte sin psykiske overlegenhed

Anklageren Anja Liin og forsvarer Ulrik Sjølin Pedersen har været meget uenige i, om præsten kunne dømmes for at have misbrugt sin stilling. 

- Har præsten gjort det, han er tiltalt for? Har han brugt sin psykiske overlegenhed, og har han misbrugt sin stilling som præst? Det kan kun besvares med et rungende ja, sagde anklageren i sin procedure, mens forsvareren mente, at overgrebene var foregået i præstens fritid.

- Præsten har ikke misbrugt sin gerning som præst. Det foregik ganske vist i præstegården, men det var ikke i forbindelse med præstegerningen. 

Men retten var ikke i tvivl. De kendte ham skyldig i at have misbrugt sin stilling og psykiske overlegenhed til at få børnene og de unge drenge til at gøre, hvad præsten gerne ville have. 

Udgav sig som "sexysasha"

En stor del af sagen har handlet om, at præsten brugte profiler på Skype, Snapchat og Boyfriend.dk til at komme i kontakt med de unge drenge. Her udgav han sig for at være pornostjerne under synonymer som ”sexysasha” og ”nathaliesheep” og forsøgte at overtale drengene til at have sex med præsten og til at optage videoer af seksuel karakter.

Her har retten også dømt ham skyldig i flere af anklagerne, men han blev også frifundet i tre forhold. Her lagde nævninge og dommere vægt på, at der var tvivl om, hvorvidt de unge var over 18 år. 

Præsten blev også frifundet for forhold 16 og 17, der handlede om et forhold, som præsten havde til en 17-årig dreng. Han var tiltalt for at have haft et seksuelt forhold til ham og for at tage billeder af det. Men retten lagde vægt på, at både præsten og den unge mand havde forklaret, at forholdet var frivilligt. I retten omtalte præsten drengen som sin bedste ven.

Strafudmåling venter

Foruden forholdene om misbrug og blufærdighedskrænkelser af flere børn og unge, var præsten også tiltalt for at have været i besiddelse af 3,65 gram hash til eget brug. Det havde han erkendt på forhånd, og han er derfor også kendt skyldig i dette forhold.

Nu mangler blot at finde ud af, hvor lang tid præsten skal i fængsel. Den endelige dom falder onsdag i næste uge.

Anklageren går efter en meget hård straf, fordi præsten misbrugte sin magt til at komme tæt på børnene. Samtidig er der fremlagt krav om erstatning. For eksempel kræver den dengang 12-årige dreng en erstatning på 200.000 kroner - et krav, som præstens forsvarer har sagt "stikker helt af". Han mener, at et beløb på omkring 50.000 kroner er mere realistisk.