Krænket af Tømmerup-præst: Overgrebene var ydmygende og grove

Bistandsadvokaten for den 14-årige dreng, der anmeldte præsten for overgreb, kræver høj erstatning for tort.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Han er kommet ud i et misbrug af både hash, alkohol og narkotika. Han har igennem næsten to år ikke været i skole. Han er blevet udskammet i lokalsamfundet, og han har stået meget alene. Alt sammen på grund af de overgreb, der blev begået imod ham. Derfor kræver vi en meget høj erstatning.

Sådan sagde Nina Nielsen, der er bistandsadvokat for den 14-årige dreng, der fik hele sagen mod den tidligere præst i Tømmerup til at rulle.

Drengen, der blev udsat for seksuelle krænkelser af præsten, fra han var 12 år, har det stadig i dag meget svært.

quote Han siger selv, at han har mistet sit familieliv, sine sidste barndomsår og sin tillid til andre mennesker. Det skal koste noget

Nina Nielsen, bistandsadvokat for den 14-årige dreng

- Han er startet på en ny skole, han bor et nyt sted og han er begyndt på psykologbehandling. Men han er meget vred. Han siger selv, at han har mistet sit familieliv, sine sidste barndomsår og sin tillid til andre mennesker. Det skal koste noget, sagde Nina Nielsen i dag i retten i Holbæk, da hun fremlagde et erstatningskrav på 200.000 kroner for tort.

Krav urealistisk højt

Erstatning for varige mén og tab af uddannelsesår vil blive fastsat senere. Derfor var det udelukkende erstatningsbeløbet for tort, der blev fremført i retten i dag. 

Præsten har delvist erkendt at have krænket drengen, ligesom der er fundet billeder af drengen af seksuel karakter på et af præstens USB-stik. Præstens forsvarer Ulrik Sjølin Pedersen mener dog, at erstatningskravet på de 200.000 kroner “stikker helt af”. 

- Når det drejer sig om en sag, der har pressens bevågenhed, så er der en tendens til at erstatningsbeløbene stikker helt af, sagde forsvareren i retten. Han mener, at et beløb på omkring 40.000 - 50.000 kroner er mere realistisk.

- Blandt andet stak drengen jo også af hjemmefra, før han begyndte at komme hos præsten, sagde forsvareren i dag i retten.

Overgreb var ydmygende og grove

Bistandsadvokaten henledte opmærksomheden på, at det var præsten, der serverede alkohol og hash for drengen, så præsten fik adgang til at begå overgreb mod drengen. Overgreb, der efter hendes opfattelse har været både omfattende, krænkende og meget grove.

quote Når det drejer sig om en sag, der har pressens bevågenhed, så er der en tendens til at erstatningsbeløbene stikker helt af

Ulrik Sjølin Pedersen, præstens forsvarer

Det har også været ydmygende, at de seksuelle aktiviteter blev filmet, og at drengen aldrig vidste, hvornår og hvor billederne ville dukke op.

Dertil har overgrebene været begået af en person, der havde en betydelig anseelse i lokalsamfundet, fordi han var præst. Han var drengens ven. De var på ture sammen, og drengen fik mange gode oplevelser hos præsten.

Bistandsadvokaten mener derfor, at præsten har brugt sin psykiske overlegenhed til at lokke drengen til at levere de seksuelle ydelser, han ønskede. Nogle gange endda mod lovning om betaling, sagde Nina Nielsen.