Forsvarer i Tømmerup-sagen: Vi skal ikke straffe for at hævne os

Det er helt skudt helt over målet, når anklageren i Tømmerup-sagen går efter 12-14 års fængsel. Sådan lyder det fra forsvareren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Han har mistet den sidste del af sin barndom, og han har mistet sin tillid til andre mennesker.

Sådan lød det, da moren til en af de misbrugte børn skulle afgive forklaring under sagen mod den 47-årige tidligere sognepræst i Tømmerup Kirke.

Hendes søn blev flere gange misbrugt seksuelt af præsten, da han var 12 år gammel. I dag er han 14 år, bor ikke hjemme og har udviklet et misbrug. Anklager Anja Liin lagde særligt vægt på netop den historie, da hun i dag fortalte Retten i Holbæk, at hun mener, præsten skal mellem 12 og 14 år i fængsel.

quote Formålet med at straffe her i Danmark er at resocialisere. Det er ikke for at give nogen barndommen tilbage

Ulrik Sjølin Pedersen, forsvarer

- Jeg glemmer ikke den 12-årige drengs mor, der sad her i retten og fortalte om hendes drengs misbrug, og at han føler, han har mistet både sin barndom og sin tillid til andre mennesker, sagde anklageren.

- Vi kan ikke give ham de seneste to år tilbage. Men vi kan måske give ham tilliden til andre voksne tilbage ved at idømme præsten en straf.

Skal ikke straffe med følelserne

Men sådan kan man ikke sætte det op, lyder det fra præstens forsvarer, Ulrik Sjølin Pedersen.

Tømmerup Kirke
Læs også
Anklager går efter hård straf til præst: Der er stor risiko for, at han gør det igen
Tømmerup Kirke
Læs også
Anklager går efter hård straf til præst: Der er stor risiko for, at han gør det igen

- Formålet med at straffe her i Danmark er at resocialisere. Det er ikke for at give nogen barndommen tilbage. Og vi straffer ikke for at hævne os, siger han i sin procedure.

I stedet mener forsvareren, at præsten skal fire et halvt år i fængsel.

- Vi skal ikke afsige en dom med følelserne. Vi skal se på, hvad der faktuelt er sket. Og så skal vi have en straf. 12-14 år er skudt helt over målet. Må jeg minde om, at et drab i Danmark koster 12 år, spørger forsvareren de seks nævninge og tre juridiske dommere.

- 12 til 14 år ser vi i store narkosager eller i tilfælde, hvor folk nærmest er kronisk kriminelle i hverdagen.

quote Hvis han ikke må have med børn at gøre, hvorfor må han så ikke være præst? Han kan jo sagtens have med andre socialt udsatte at gøre

Ulrik Sjølin Pedersen, forsvarer

Dobbeltstraf at fjerne ret til at være præst

Forsvareren fremhævede i sin procedure flere sager med seksuelle overgreb, hvor overgrebene har været grove, men straffen en del lavere end anklagemyndighedens krav i denne sag – blandt andet en grov voldtægtssag, hvor to mænd i flere tilfælde krænkede adskillige 13-årige piger. De fik fem og syv års fængsel.

Ulrik Sjølin Pedersen sagde samtidig, at han var enig i, at præsten ikke fremadrettet skal have med uledsagede børn og unge at gøre, men at det ville være en form for dobbeltstraf, hvis den 47-årige mand fik frakendt retten til at være præst.

Læs også
Tidligere sognepræst kendt skyldig i seksuelt misbrug af børn
Læs også
Tidligere sognepræst kendt skyldig i seksuelt misbrug af børn

- Hvis han ikke må have med børn at gøre, hvorfor må han så ikke være præst? Han kan jo sagtens have med andre socialt udsatte at gøre. Det er det med børn, han har vist, at han ikke kan håndtere, siger forsvareren. 

Falder dom på onsdag

Præsten sagde tidligere på dagen, at han gerne vil arbejde med socialt udsatte, når han har udstået sin straf, og at Kirkens Korshær skulle have anbefalet ham at søge ind hos dem, når han blev løsladt.

Kirkens Korshær afviser dog overfor TV ØST, at dette skulle være sandt.

- Måske kunne man give ham 5 års fængsel, og frakendelse til retten til at omgås børn i 5 år, siger Ulrik Sjølin Pedersen og understreger, at hvis straffen bliver så hård, som anklageren ønsker, så skal sagen forbi landsretten.

Den endelige dom falder på onsdag klokken 13.00. 


Nyhedsoverblik