De unge ofre skal vidne i Tømmerup-sagen

Et af ofrene i Tømmerupsagen insisterer på at vidne foran ham. Det kan give forløsning, siger ekspert fra Red Barnet.

Tema: Præst fra Tømmerup misbrugte børn i ti år
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mandag begynder retssagen mod en 47-årig mand, der indtil sidste år var præst i Tømmerup ved Kalundborg.

Han er blandt andet anklaget for seksuelle overgreb på børn og unge og for at være i besiddelse af en betydelig mængde børnepornografi.

Præstens forsvarer har tidligere fortalt TV ØST, at præsten har erkendt at have haft et forhold til offeret. 

Vil vidne foran tiltalte

Offeret er en af dem, der skal vidne i sagen.

Hun er ligesom de andre vidner blevet tilbudt at sidde i et andet lokale end tiltalte, mens hun vidner, men det har hun ikke ønsket.

Hun har insisteret på, at han skal høre hendes forklaring.

Den indstilling er slet ikke ualmindelig, fortæller Gitte Jakobsen, der er socialrådgiver hos Red Barnet og ekspert i vold og seksuelt misbrug af børn.

Faktisk kan det være forløsende for ofre at vide, at deres overgrebsmand lytter til deres forklaring.

- Det kan give en enorm styrke at få genvundet kontrollen og at få afleveret skylden der, hvor den hører til. Altså hos den voksne, der har begået det overgreb, der er sket, siger hun. 

Voldsom konfrontation

Ifølge Gitte Jakobsen kræver det dog også en del forberedelse at blive klar til at se sin overgrebsmand i øjnene.

- Mødet i retten er en voldsom konfrontation, uanset hvor gammel man er. De ser jo direkte på det menneske, som har begået et overgreb på dem. Det skal de være rigtigt godt forberedt på, og de skal være hjulpet til at kunne håndtere det. Der er flere ting, der kan være svære; Det kan være øjenkontakten, det kan være pludselige minder om, at der også har været gode ting, det kan være en enorm vrede over krænkelserne, og så kan det være en oplevelse af, at man er skyld i, at denne mand kommer i fængsel. Men nej, det er aldrig ofrets skyld, det er jo den voksne her, der har ansvaret, siger socialrådgiveren.

Gitte Jakobsen har før mødt overgrebsmænd, som har været samlingspunkt for børn og unge. Det er bestemt ikke usædvanlig adfærd.
Gitte Jakobsen har før mødt overgrebsmænd, som har været samlingspunkt for børn og unge. Det er bestemt ikke usædvanlig adfærd.

Grooming-proces

Indtil sagen begyndte at rulle, var præsten en samlende person i Tømmerup.

Han åbnede dørene for byens børn og unge, og mange af de unge kom jævnligt i præstegården.

De åbne arme, som præsten angiveligt havde, er ifølge Gitte Jakobsen meget almindelige for folk, der begår overgreb mod børn og unge.

- Der er noget, vi kalder en grooming-proces. Det handler om, at en voksen gør sig til ven med børn og unge med det formål at kunne begå seksuelle overgreb på dem. På et tidspunkt går bevægelsen fra at være den gode voksenven, som gør meget godt, til at blive manipulende og flytte børnene og de unges grænser, uden at de opdager det. På et tidspunkt er de kommet så langt ind, at de ikke formår at sige fra, og måske ikke opdager, hvad der faktisk sker, fortæller Gitte Jakobsen.

Denne proces kan ifølge Gitte Jakobsen også være forklaringen på, at overgrebene har kunnet finde sted i så lille et samfund som Tømmerup, uden at nogen har fattet mistanke.

Retssagen begynder mandag, og der ventes at falde dom i sagen d. 15. november.