¨

Vidner i retssag: Plejefar var hidsig og plejemor fuld

Retten i Næstved. Foto: Jacob Linddahl - TV2 ØST

Flere vidner fortalte torsdag i retten om horrible forhold i en plejefamilie fra Skælskør. Plejefaren er tiltalt for voldtægt af et 10-årigt plejebarn.

- Jeg ville ønske, at folk havde lyttet til mig.

Grædende bryder den unge kvinde i vidneskranken sammen. Det er svært at fortælle om den tid, hvor hun boede i en plejefamilie i Skælskør samtidig med en 10-årig lidt tilbagestående pige, som plejefaren nu er tiltalt for at have voldtaget, slået og truet adskillige gange.

Kvinden siger flere gange, at hun faktisk har forsøgt at glemme sin tid hos plejefamilien.

Den unge kvinde forklarer torsdag i Retten i Næstved, at hun forsøgte at råbe de sociale myndigheder op i 2006, da hun ikke længere boede hos familien. Blandt andet fortalte hun sin sagsbehandler, at hun selv kun fik chokopops at spise i familien, og at hun havde efterladt en 10-årig pige i huset, som plejefaren begik overgreb på.

- Der var bare ikke nogen, der troede på mig, det blev bare fejet af banen.

01:26

Hør TV2 ØST's retsreporter Jessica Skovmose fortælle om sagen.

Luk video

Onanerede på sengekanten

Kvinden fortæller, at den dengang 10-årige pige fortalte hende i fortrolighed, at plejefaren bad hende om at sutte på sin penis og flere gange onanerede, mens han sad på hendes sengekant. Ifølge vidnet sagde den unge pige også, at plejefaren rørte ved hende.

- Det var så, imens vi andre troede, at han læste godnathistorie, siger kvinden i retten.

Flere af de tidligere plejebørn forklarer i retten, at de fortalte deres kontaktperson i kommunen, at der foregik nogle underlige ting i plejefamilien. De fortæller samstemmende, at plejemoren var alkoholiseret og det meste af tiden sad i køkkenet og drak vin af saftevandsglas, mens hun røg cigaretter. 

Det var plejefaren, der badede børnene, også den 10-årige pige og en tre år ældre pige, som han ifølge vidnerne badede for lukket dør. Det var ifølge de tidligere plejebørn plejefaren, der var den aktive, og ham, der styrede både tøj, bad, godnatlæsning og putning af pigerne. Plejemoren var som oftest for beruset til at kunne hjælpe til.

Jeg ville bare gerne være lige så god som alle andre, men i stedet fik jeg at vide, at jeg var for dum til at klare mig selv

Vidne

De fortæller om en meget hidsig mand, der sammen med sin hustru nedgjorde plejebørnene.

- Jeg ville bare gerne være lige så god som alle andre, men i stedet fik jeg at vide, at jeg var for dum til at klare mig selv. X (plejefar, red.) sagde, at jeg aldrig kom til at bo for mig selv, jeg ville slet ikke kunne klare økonomi, arbejde og uddannelse, siger et af de tidligere plejebørn i retten og fortæller også om en episode, hvor den 10-årige pige fik serveret mad på gulvet i en hundeskål, fordi hun alligevel spiste som et dyr.

Pigen blev, ifølge et af vidnerne, meget ked af det og fik besked på at gå ind på sit værelse, fordi plejeforældrene ikke orkede at se på, at hun græd.

Plejefar klappede dem i numsen

Flere af de unge kvinder, der vidner i retten, fortæller også om, hvordan plejefaren klappede dem i numsen. Et vidne fortæller, at hendes egne forældre ikke brød sig om, at plejefaren sendte hende lumre sms’er, hvor han havde skrevet til hende om ”hendes frække røv”.

- Jeg fik også rimeligt hurtigt at vide af de andre, at om aftenen skulle man ikke gå ned i køkkenet, fordi der sad plejemor og var fuld. Hvis man gik derned alligevel, snakkede hun helt vildt. Det var sådan noget fuldesnak, siger vidnet.

Et af forsvarerens vidner fik dog forklaret, at hun var glad for at bo i plejefamilien, som hun oplevede som et rart og trygt sted.

Slog kanin ihjel

Situationen med at sidde på tiltalebænken er ikke uvant for den 64-årige plejefar, der både har været i retten og i mediernes søgelys før. I 1999 fik han fire søstre i pleje, og i 2009 fik han en dom i Østre Landsret for at have begået seksuelle overgreb og vold mod tre af de fire piger. Forløbet er efterfølgende blevet beskrevet i TV2 dokumentaren ”Anbragt i Helvede”.

En af de unge kvinder, der vidner i sagen torsdag omhandlende voldtægt af den dengang 10-årige pige, forklarer, at hun boede hos plejefamilien, imens retssagen om de fire søstre blev behandlet i byretten, og at hun stadig havde sine dyr hos plejefamilien, da hun skulle vidne i sagen i Østre Landsret. Ifølge vidnet løj hun dengang i retten, fordi plejefaren havde truet hende med, at hvis ikke hun sagde, at alt var fint i plejefamilien, ville han slå hendes hest ihjel.

Han vidste, at dyrene var det eneste, jeg havde som netværk

Vidne

Da hun havde vidnet, var hun efter eget udsagn kommet til at sige noget, som plejefaren blev vred over, ligesom han også var vred over, at det var kommet frem, at plejemoren var alkoholiker. Derfor skar han som straf halsen over på hendes kanin, mens hun så på, og sagde til hende, at næste gang var det hestens tur, hvis ikke hun fortalte, at plejefamilien fungerede godt.

- Oskar hed den, kaninen. Han vidste, at dyrene var det eneste, jeg havde som netværk. Jeg har jo ikke en mor og en far, og jeg havde ikke nogen andre, siger vidnet i retten.

Plejefaren nægter sig skyldig i alle anklager om vold, trusler og seksuelle overgreb. Han afviser også, at han har forgrebet sig seksuelt på de tre søstre, som han ellers fik en dom på fem års fængsel for i 2009. I stedet har han i retten fortalt, at han tror, at den dengang 10-årige pige, som i dag er en voksen kvinde i 20’erne, er ude efter penge.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App