Sagen om PFOS-forurening i Korsør er så voldsom og formentligt ikke den eneste i landet. Derfor bør der laves en skabelon for, hvordan man griber det an.
Sådan lyder det fra John Dyrby Paulsen (S), borgmester i Slagelse Kommune, der efterlyser hjælp fra myndighederne.
- Vi har ikke meget ekspertise på det her område, og derfor savner vi hjælp til at koordinere indsatsen. Lige nu er det førsteprioritet at få hjælp til borgerne, og vi har brug for én indgang til sundhedsmyndighederne, lyder det fra borgmesteren.
Jeg er rigtigt bange for, hvordan mine børn er påvirket af det her. Udvikler de kræft? Kan de selv få børn engang?
Får mine børn kræft?
I forrige uge kom det frem, at det kød, som medlemmerne af Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening har spist gennem adskillige år, er stærkt forurenet med flourstoffet PFOS.
Stoffet stammer fra den nærliggende brandskole, der tidligere anvendte brandskum med PFOS, og det er havnet i området Korsør Nor, hvor køerne har græsset.
PFOS er stort set umuligt at nedbryde og øger risikoen for blandt andet kræft og hormonforstyrrelser. Derfor er medlemmerne af kogræsserforeningen bekymrede for deres og familiernes helbred.
- Jeg er rigtig bange for, hvordan mine børn er påvirket af det her. Udvikler de kræft? Kan de selv få børn engang? De skal bare undersøges hurtigst muligt, og derfor gør det mig gal, at ingen myndigheder tager ansvar i sagen og melder tilbage til os, hvad vi skal gøre, siger Mie Rasmussen, der har været medlem af Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening i fem år.
- Jeg er sådan en, der køber dansk og økologisk og har badet mine børn i neutral for netop at undgå kemikalier. Så kom vi med i kogræsserforeningen, fordi det skulle være så godt, så jeg fik et chok, da jeg hørte om det her PFOS, siger Mie Rasmussen.
Egen læge kan ikke hjælpe
Hun og de øvrige medlemmer havde håbet, at Styrelsen for Patientsikkerhed ville hjælpe dem med at blive undersøgt, så de kan få at vide, hvor store mængder de har af det giftige stof i blodet, og så de kan blive fulgt fremadrettet for at se, om de bliver syge af det på sigt.
Styrelsen meddelte dog i sidste uge, at borgerne skal gå til egen læge, men ligesom andre, der har spist af det forgiftede kød, kan Mie Rasmussen ikke bruge den udmelding til ret meget.
- Min egen læge vil gerne hjælpe, men hun ved ikke noget om det. Hun sagde til mig, at de ikke vidste, hvad de skulle gøre, og derfor gør det mig så rasende, at dem, der kan sætte noget i gang, ikke træder i karakter, siger Mie Rasmussen.
Spørgsmål til ministre
Hun har derfor skrevet til flere medlemmer af Folketinget i håb om at få fokus på sagen.
Spørgsmål til ministrene:
Enhedslistens Rasmus Vestergaard Madsen er den eneste, der har vendt tilbage, og han har tirsdag stillet spørgsmål til både miljøminister Lea Wermelin (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om sagen.
- Jeg synes, det er bekymrende, at Styrelsen for Patientsikkerhed ikke vil hjælpe. Derfor har jeg nu spurgt sundhedsministeren om, hvordan han forholder sig til de involverede borgere i Korsør, og om det vil blive undersøgt, om der er en sammenhæng med borgernes sygdomsbillede og det kød, de har spist, siger Rasmus Vestergaard Madsen.
Kan blive problem andre steder
Formanden for Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening, Kenneth Nielsen, sendte mandag en mail til sundhedsministeren, miljøministeren, fødevareministeren og statsministeren for også at efterlyse hjælp. Den henvendelse vil borgmester John Dyrby Paulsen nu følge op på ved at tage kontakt til sundhedsministeren og miljøministeren.
- Det dur ikke, at der bliver henvist til egen læge i en sag som den her. Det her kan blive et problem andre steder i landet også, hvor der ligger brandskoler, og derfor savner vi, at der bliver lavet en skabelon for, hvad der skal gøres for at få undersøgt omfanget, siger John Dyrby Paulsen.