Græs fra denne eng må ikke ende i fødevarer

Græsset på en eng ved Brandskolen i Korsør må ikke længere bruges til fødevareproduktion. Det kan nemlig indeholde store mængder af den frygtede miljøgift PFOS.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selvom græsset er frodigt, så kommer der ikke køer ud på engen foreløbigt.

Den seneste udvikling i sagen om PFOS-forurening i Korsør betyder nemlig, at Fødevarestyrelsen nu fraråder at engen fremover overhovedet bruges til føde for både mennesker og dyr.

- Vi kan ikke forbyde, at mark og eng bruges til dyrkning eller afgræsning, men vi kan forhindre, at fødevarer med forbindelse til engen markedsføres. Hvis nogen vælger at plukke mælkebøtter her til deres salat derhjemme, så er det ikke ulovligt - men det vil være rigtig dumt at gøre, siger Henrik Dammand Nielsen, der er enhedschef i Fødevarestyrelsen.

Læs også
Skader børns immunforsvar: Giftstoffet PFOS kan være spredt mange steder i Danmark
Læs også
Skader børns immunforsvar: Giftstoffet PFOS kan være spredt mange steder i Danmark

PFOS-forureningen i Korsør blev tidligere i år kendt, da stoffet blev opdaget i høje niveauer i et område nedenfor brandskolen. Siden er miljøgiften fundet i jorden i den nærliggende kolonihave, og i kødet hos en række kreaturer, der græssede på en strandeng mellem Brandskolen og Korsør Nor.

Gift i græs

Baggrunden for den nye anbefaling er fire analyser af græs fra engen. En af de fire prøver er meget forurenet med PFOS, to andre moderat, mens en prøve ikke viser tegn på forurening. 

Den meget forurenede prøve ligger i den våde del af engen, hvor meget vand fra brandskolen løb forbi, mens prøven fri for PFOS er taget i den modsatte ende af engen.

Læs også
Flere grunde kan være PFOS-forurenet - liste med 43 steder er udpeget
Læs også
Flere grunde kan være PFOS-forurenet - liste med 43 steder er udpeget

- At der er løbet vand ned over engen er nok en del af forklaringen. At der er mest nær grøften, det bekræfter antagelsen om, at der nok har været mere PFOS der løber omkring disse planter, siger Henrik Dammand Nielsen.

Ingen smuthuller

Selvom en del af arealet tilsyneladende dog er fri for forurening med miljøgiften, så betyder det ikke, at en del af engen igen må bruges til for eksempel græsning, siger Henrik Dammand Nielsen.

- Fire prøver er ikke nok til at frikende arealerne. Der er ingen grund til at lukke kreaturer ud her, for der kan være store forskelle på et lille område, siger han.

Læs også
Syv år gammel rapport vækker undren i PFOS-sag: - Det er katastrofalt
Læs også
Syv år gammel rapport vækker undren i PFOS-sag: - Det er katastrofalt

Han understreger samtidig, at der ikke er flere prøver fra engen på vej.

- Vi har jo været ude med budskabet, og ingen kan længere finde på at sætte kreaturer ud her. Derfor er der heller ikke nogen grund til at vi skal gå videre med det nu, siger han.

Slagelse Kommune arbejder på en plan om at oprense forureningen. Sker det, så vil Fødevarestyrelsen igen teste niveauerne på engen, oplyser Henrik Dammand Nielsen.

Spiste forgiftet kødkvæg i årevis

I begyndelsen af året blev det konstateret, at jorden på brandskolen var forurenet med PFOS, som stammer fra det brandslukningsskum, man brugte frem til 2008. PFOS-forureningen har spredt sig via regnvand og spildevandsdræn til nærliggende kolonihaver og en eng, hvor der gik køer og græssede. Køerne tilhørte den lokale kogræsserforening, som i årevis har spist kød fra kvæget – kød, der altså havde et alarmerende højt indhold af PFOS.

PFOS øger risikoen for kræft, hormonforstyrrelser, lavere fødselsvægt og kan give et dårligere immunforsvar. 

VIDEO: Sådan her lød det da, kogræsserforeningen hørte om det høje niveau af PFOS i det kødkvæg, de havde spist i årevis.


Nyhedsoverblik