Flere grunde kan være PFOS-forurenet - liste med 43 steder er udpeget

Region Sjælland har udpeget flere områder, der kan være forurenet med PFOS. Nu er listen sendt til kommunerne.

43 steder her i sendeområdet kan være forurenet med giftstoffet PFOS, som er under mistanke for at være både hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

I et brev til kommunerne har Region Sjælland samlet en liste over lokationer, hvor der kan have været udslip af det giftige stof i forbindelse med brandøvelser.

- Det er alle de steder, hvor man kan have haft brandøvelsesplads. Det kan være hos større virksomheder, olieraffinaderi, det kan være brandstationer, flyvepladser eller lignende, siger Henrik Jannerup, chef for jordforurening og grundvandsbeskyttelse i Region Sjælland.

Der er tale om 55 lokationer i hele Region Sjælland. 43 af dem ligger her i senderområdet. Om der er sket forurening af områderne, vides dog ikke.

- Vi ved ikke, om der er forurening der. Vi ved bare, at der har været brandøvelsesplads, så det kan sagtens være, der ikke er forurening der. Det ved man ikke, siger Henrik Jannerup.

Henrik Jannerup, chef for jordforurening og grundvandsbeskyttelse i Region Sjælland. siger, at man ikke skal være nervøs, hvis man bor i område, hvor der har været anvendt PFOS.
Henrik Jannerup, chef for jordforurening og grundvandsbeskyttelse i Region Sjælland. siger, at man ikke skal være nervøs, hvis man bor i område, hvor der har været anvendt PFOS. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

11 ud af 12 kommuner er på listen

Listen har Region Sjælland lavet på grund af sagen fra Korsør, hvor op mod 200 mennesker har spist kød fra kvæg, der har græsset ved Korsør Nor. Området har vist sig at være forurenet af stoffet PFOS, der blandt andet er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende. Store mængder PFOS er fundet i det kød, borgerne har spist, og derfor frygter flere nu for deres helbred.

Det er også det, der har fået Region Sjælland til at undersøge, hvor der muligvis kan være sket en forurening med PFOS. 11 kommuner ud af 12 i sendeområdet viser sig at være på listen.

Kalundborg Kommune er den hyppigst nævnte med otte områder. Og her er borgmesteren glad for, at der bliver skabt overblik over sagen.  

- Jeg synes, det er en rigtig god idé, at man har registreret, hvor der kunne være forurening. Der er jo ingen, der ved, om det er der, men så kan man få det undersøgt og få be- eller afkræftet, om der er en forurening. Det, synes jeg, er vigtigt, for så kan folk falde til ro igen, siger borgmester i Kalundborg, Martin Damm (V). 

Borgerne bør dog ikke være nervøse, hvis man bor nær et område, hvor der tidligere er blevet anvendt PFOS, mener Henrik Jannerup.

- Korsør er et ulykkeligt tilfælde og en svær situation. Vi har ingen indicier for, at det skulle være sådan alle andre steder, men det ved man jo først, når man får kigget på sagerne, siger Henrik Jannerup.

Kommunerne har nu selv ansvaret for at vurdere, om de 43 steder som Region Sjælland har udpeget, skal undersøges: