Vold og vilde fester: Socialdirektør siger op efter kritik af sikkerhed på institution

Region Sjællands socialdirektør har opsagt sin stilling. Det sker efter flere historier om manglende sikkerhed på institutionen Bakkegården.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Socialdirektør i Region Sjælland, Michael Nørgaard, har opsagt sin stilling. Det bekræfter Tina Boel (SF), der er regionsrådsmedlem og formand for Social- og Psykiatriudvalget i Region Sjælland, overfor TV2 ØST. 

- Jeg kan bekræfte, at han har opsagt sin stilling som socialdirektør. Mere kan jeg ikke sige om det, da det er en personalesag, siger Tina Boel. 

Tina Boel bekræfter, at Region Sjælland skal have en ny socialdirektør. Det sker midt i sagen om Bakkegården, hvor flere medarbejdere fortæller om manglende sikkerhed. Arkivfoto.
Tina Boel bekræfter, at Region Sjælland skal have en ny socialdirektør. Det sker midt i sagen om Bakkegården, hvor flere medarbejdere fortæller om manglende sikkerhed. Arkivfoto. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

De seneste tid har dagbladet Politiken kunne dokumentere adskillige problematiske forhold på den sikrede institution Bakkegården i Nykøbing Sjælland, som hører under Region Sjælland. Blandt andet skal vikarer have indsmuglet stoffer til unge, ligesom Arbejdstilsynet har udstedt 15 påbud på stedt.

Om opsigelsen har relation til disse sager, kan Tina Boel dog ikke udtale sig om. 

Læs også
Vold og utryghed på institution: - De unge bliver belønnet med McDonald’s-ture, når de har slået kolleger ned
Læs også
Vold og utryghed på institution: - De unge bliver belønnet med McDonald’s-ture, når de har slået kolleger ned

Hun kan dog oplyse, at udvalget blev orienteret om Michael Nørgaards opsigelse ved seneste udvalgsmøde, som var den 9. februar. 

Region Sjælland oplyser i et skriftligt svar, at socialdirektøren sagde op den 7. februar.

15 påbud på tre år

Politiken bringer i dag søndag en artikel om, at flere medarbejdere på Bakkegården er blevet voldeligt overfaldet.

Af artiklen fremgår det også, at Bakkegården alene de seneste tre år har modtaget 15 alvorlige påbud om sikkerheden fra Arbejdstilsynet. 

Bakkegården

Bakkegården er en landsdækkende sikret institution og et kompetencecenter for unge mentalt retarderede med kriminel adfærd beliggende i Nykøbing Sjælland.

Bakkegården består af både sikrede pladser, åbne pladser, delvist lukkede pladser, skærmede enheder, særforanstaltninger og enkeltmandsprojekter. Herudover er der tilknyttet en intern skole.

Kilde: Region Sjælland

Trods påbuddene er der ifølge medarbejderne ikke blevet rettet tilstrækkeligt op på sikkerheden.

I slutningen af januar kunne Politiken også fortælle, hvordan unge vikarer smuglede piller og hash ind til unge indsatte på den sikrede institution. Piller, de selv indtog under fester med de unge.

"Skræmmende" afsløringer 

Tina Boel kalder Politikens afsløringer "skræmmende".

- Det, der er kommet frem i Politiken i dag, er skræmmende læsning, og jeg har en forventning om, at der hurtigt bliver taget hånd om det. Hvis det er korrekt, at medarbejderne har været udsat for de her ting, så synes jeg, vi har en meget alvorlig sag. Sikkerheden skal bare være på plads, alt andet er uacceptabelt, siger hun og tilføjer:  

- Vi har fået en ny forstander, og jeg er glad for, at han kommer til at skulle følge op på den handleplan, som forhåbentlig bliver vedtaget i morgen (mandag, red.), siger hun. 

Bakkegården har netop fået en ny forstander, Peter Jørgensen. Han har for kort tid siden overtaget efter den daværende forstander, Bente Kermenoglou, der trak sig fra sin stilling i starten af februar.  

Læs også
Vikarer gav unge indsatte stoffer - nu stopper leder af institutionen
Læs også
Vikarer gav unge indsatte stoffer - nu stopper leder af institutionen

Ifølge Tina Boel har der igennem længere tid været problemer med kommunikationen mellem Bakkegårdens ledelse og Social- og Psykiatriudvalget. 

Det fremgår også af referatet fra seneste udvalgsmøde, hvor udvalget skriver, at Bakkegårdens ledelses håndtering af kritiske situationer samt kommunikation i og udenfor organisationen skal styrkes. 

- Vi kan jo ikke blive ved med at blive overraskede over ting, der foregår på social- og psykiatriområdet i regionen. Det går ikke, at det politiske niveau, der har ansvaret i en politisk ledet organisation, ikke er orienteret om sager som denne, siger Tina Boel til TV2 ØST.

Vil have færre vikarer

I handleplanen for Bakkegården er der oplistet fem punkter, udvalget ønsker, der skal arbejdes med på institutionen fremadrettet. 

Første punkt er ledelsesudvikling, hvor styrkelse af ledelsens kommunikation internt og eksternt er nævnt. Derudover er et øget fokus på sikkerhed også et punkt i handleplanen. 

Hovedpunkterne i handleplanen for Bakkegården

1. Ledelsesudvikling

2. Kompetenceudvikling

3. Skærpede krav til eksterne leverandører af vikarydelser

4. Nedbringelse af brugen af vikarer

5. Øget fokus på sikkerhed

Kilde: Region Sjælland

Af handleplanen fremgår det, at der er udfordringer med at rekruttere personale på Bakkegården. Alligevel er et af punkterne i handleplanen en nedbringelse af vikarer. 

- Handleplanen tager blandt andet fat i nedbringelse af vikarforbruget, men udvalget er indforstået med, at det i perioder er svært at rekruttere personale, hvilket kan betyde vakante stillinger, der skal dækkes af vikarer for at have den nødvendige normering, siger Tina Boel og fortsætter: 

- Vi stiller fremadrettet større krav til vikarer for at sikre et højt fagligt niveau og de rigtige kompetencer, der kommer ind på Bakkegården. 

Det er Tina Boels håb, at et øget fokus på sikkerhed og arbejdsmiljø kan være med til at fastholde de medarbejdere, der er ansat på Bakkegården. 

Handleplanen skal behandles i Region Sjællands forretningsudvalg mandag. 


Nyhedsoverblik