Vikingemarked i sidste øjeblik trods corona – bygget op på under to dage

50 vikingeentusiaster handlede hurtigt, da Odsherred Kommune gav tilladelse til at afholde vikingemarked – på visse betingelser – trods corona.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I torsdags kom tilladelsen til at afholde dette års Isøre Vikingemarked i Nykøbing Sjælland. Bare to dage efter stod markedet med telte, vikinger, boder, smedje – og hvad sig ellers hører til – klar til at byde de første gæster velkommen.

quote Vi fik vores tilladelse igennem, og så rykkede vi hurtigt.

Chris Pedersen, medarrangør, Isøre Vikingemarked

- Vi fik vores tilladelse igennem, og så rykkede vi hurtigt. Fra torsdag eftermiddag til vi åbnede lørdag morgen, siger Chris Pedersen, medarrangør af Isøre Vikingemarked. Han besøger normalt en lang række vikingelejre i løbet af sommeren, men sådan er det ikke i år.

- For os vikinger er det som at kravle ud af skjulet, det er vores hobby at komme i lejr. Det er det vigtigste.

Forstående turister

Isøre Vikingemarked anno 2020 er blevet en realitet, fordi arrangørerne efterlever en række restriktioner, som Odsherred Kommune har udstukket i forbindelse med tilladelsen til at afholde markedet.

Chris Pedersen, medarrangør af Isøre Vikingemarked, besøger normalt en lang række vikingelejre i løbet af sommeren. Sådan er det ikke i år. Derfor blev der handlet hurtigt, da Odsherred Kommune gav grønt lys til Isøre Vikingemarked i år.
Chris Pedersen, medarrangør af Isøre Vikingemarked, besøger normalt en lang række vikingelejre i løbet af sommeren. Sådan er det ikke i år. Derfor blev der handlet hurtigt, da Odsherred Kommune gav grønt lys til Isøre Vikingemarked i år. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Blandt andet skal vikingespil og spyd sprittes behørigt af mellem hver bruger, og højst 100 gæster må besøge pladsen ad gangen.

- Turisterne synes, det er herligt. De kan godt forstå, der skal sprittes af. De er meget forstående. Også når de skal stå og vente i en række i regnvejr, bliver de stående og venter på, at de kan få oplevelsen og komme ind, siger Chris Pedersen.

Kø og sprit er blevet et vilkår

Cirka 50 camperende vikinger har slået sig ned på Kongeengen i Nykøbing Sjælland.

Morten Gottlob arbejder i smedjen på Isøre Vikingemarked ved en esse efter middelalderligt forbillede.
Morten Gottlob arbejder i smedjen på Isøre Vikingemarked ved en esse efter middelalderligt forbillede. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Smilla Fischer Haupt har været viking, siden hun var helt lille, så selvfølgelig er hun også med på Isøre Vikingemarked i år, nu hvor det alligevel blev til noget, fortæller hun.

- Jeg har, siden jeg var ti måneder gammel, været viking på forskellige vikingemarkeder, og lige pludselig kom det her også til – så blev jeg nødt til at være her.

I smedjen står Morten Gottlob og arbejder. Han ærgrer sig over, at folk skal stå og vente på at komme ind.

- Men det er vilkåret lige nu, siger han og forklarer videre, om sit arbejde i vikingesmedjen:

- Det er en esse fra den tidlige middelalder, hvor man arbejder med jern og metal, og der, hvor vi står nu, det er jo fantastisk at komme afsted med alle de her vidunderlige mennesker, vi er.

På under to dage blev vikingebyen bygget op. 50 vikinger bor i byen frem til 18. juli.
På under to dage blev vikingebyen bygget op. 50 vikinger bor i byen frem til 18. juli. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

På vikingemarkedet kan de besøgende både opleve vikinger udføre forskelligt håndværk og lære mere om det, imens der for børn er spil og historier.

Det er gratis at besøge Isøre Vikingemarked, som holder åbent ind til 18. juli.


Nyhedsoverblik