Varmeregningen stiger - bare ikke hos Odsherred Forsynings kunder

Mens varmeregningen stiger rigtig mange steder, så kan kunderne hos Odsherred Forsyning trygt tænde for varmen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hos Odsherred Forsyning i Grevinge er der store grave fyldt med flis. Det er blot én af de varmekilder, varmeværket bruger for at levere varme til deres kunder.

- Det er med til at holde priserne nede for forbrugerne, siger Fanny Villadsen, administrerende direktør hos Odsherred Forsyning.

Flisgraven bliver fyldt op hver fjerde dag, og det betyder, at de kan bruge dette som varmekilde fremfor naturgas. Det gør, at kundernes regninger bliver væsentlig billigere end mange andres i øjeblikket.

- Vi har allerede for et par år siden sikret os et bredt energimix. Det betyder, at man på vores varmeværker kan udnytte forskellige energikilder. Vi har flis, vi har luft-til-vand-varmepumpe, og vi har naturgas at trække på. Vi kan derfor balancere priserne efter, hvordan priserne udvikler sig på de forskellige energikilder, forklarer Fanny Villadsen.

Naturgas - energi - varme
Læs også
Høje energipriser kan hæve regningen med tusindvis af kroner
Naturgas - energi - varme
Læs også
Høje energipriser kan hæve regningen med tusindvis af kroner

Det betyder, at Odsherred Forsyning ikke er lige så afhængig af naturgas som mange andre fjernvarmeværker.

 - Priserne på naturgas har historisk været svingende, og derfor er det vigtigt som fælles varmeværk ikke at være for afhængig af den ene energikilde, fordi så er man bare prisgivet, når der sker de her store periodiske udsving i priserne, siger Fanny Villadsen. 

Flisgraven bliver fyldt op hver fjerde dag.
Flisgraven bliver fyldt op hver fjerde dag. Foto: TV2 ØST

500 procents prisstigning

Årsagerne til, at der er så stor en stigning på prisen på naturgas, er mange. Det skyldes blandt andet, at sidste års vinter var meget kold, hvilket tømte de europæiske lagre for naturgas. Samtidig med har både USA og Rusland solgt en større andel af deres gas til de asiatiske lande, hvilket betyder, at der er et lavere udbud og en større efterspørgsel, hvilket resulterer i en højere pris. 

I oktober 2020 kostede en kubikmeter gas lidt over to kroner, mens en kubikmeter gas i oktober 2021 kostede over 10 kroner. 

Vindmøller
Læs også
Vindfattig sommer får energipriserne til at stige
Vindmøller
Læs også
Vindfattig sommer får energipriserne til at stige

Derfor får strategien med at differentiere sine energikilder ros fra en professor på DTU.

- Med de her systemer, hvor du har en høj fleksibilitet og mange muligheder for at skifte, så har du en større chance for at holde dine varmepriser stabile, siger Marie Münster, professor på Institut for Teknologi, Ledelse og Økonomi.

Grundejerforening: - Folk er desperate

De høje priser kan mærkes de fleste steder. Det gælder også hos Asnæs Bys Grundejerforening.

- Folk er desperate for at holde det nede. Der er en familie, jeg kender, der allerede har sløjfet sommerferien, da der også skal være penge til varme, siger Ole Holst Nielsen, der er formand for foreningen.

Ole Holst Nielsen er formand for Asnæs Bys Grundejerforening.
Ole Holst Nielsen er formand for Asnæs Bys Grundejerforening. Foto: TV2 ØST

Odsherred Forsyning overvejer at opføre et varmeværk i Asnæs, og det vækker glæde.

- Det kunne være alletiders, hvis de kunne levere fjernvarme i Asnæs, og de kunne garantere, at priserne ville være lavere, end det vi har nu. Så tror jeg, at de ville få mange underskrifter. 

Odsherred Forsyning har i alt fire varmeværker og leverer varme til Højby, Nr. Asmindrup, Vig, Egebjerg, Grevinge og Herrestrup.


Nyhedsoverblik