Vallekilde kæmper om at blive Årets Landsby: Digitale påfund bliver hyldet

Den nordvestsjællandske landsby kæmper mod to andre byer om at blive Årets Landsby.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kampen om at blive Årets Landsby spidser til.

Lige nu kæmper tre landsbyer nemlig om titlen, og en af dem ligger i vores område.

Det er den nordvestsjællandske landsby Vallekilde, som skal forsøge at hive titlen hjem. Landsbyen er oppe mod Over Jerstal i Sønderjylland og Ansager i Sydvestjylland 

Kendetegnet for de tre finalister i opløbet om at blive Årets Landsby 2017 er evnen til at udtænke digitale påfund i lokalsamfundet, hvor blandt andet Audiowalks, LAN-parties, QR-koder og lokale Facebook-grupper blomstrer i landsbyerne.

Digitale påfund bliver hyldet 

Og det er ildsjælenes digitale påfund, som bliver hyldet med prisen som Årets Landsby 2017, der uddeles for 21. gang i år. Bag prisen står Landdistrikternes Fællesråd og foreningen Landsbyerne i Danmark. 

Kulturmødestedet No1
Læs også
Tølløse nægter at forfalde: Nu styrkes fællesskabet
Kulturmødestedet No1
Læs også
Tølløse nægter at forfalde: Nu styrkes fællesskabet

- De tre lokalsamfund, der kæmper om at blive Årets Landsby 2017 er på hver sin måde eksempler på, hvordan lokal idérigdom i de danske landsbyer bidrager til at omdanne Danmark til en digital vindernation, udtaler Annette Vilhelmsen, der er formand for bedømmelseskommitteen og direktør for Tietgen, i en pressemeddelelse og fortsætter: 

- Landsbyerne viser med al tydelig, at det gode liv ikke opstår af sig selv. Det er resultatet af et hårdtarbejdende fællesskab af frivillige kræfter, som bruger teknologien til at udvikle og fremtidssikre deres landsby. Det er denne indsats, vi gerne vil hædre med prisen. Og evnen til at gribe og udvikle digitale muligheder er da også kendetegnende for de tre finalister.

Vinderen af Årets Landsby 2017 bliver kåret til sommer.

De tre finalister

Vallekilde:
I landsbyen Vallekilde arbejder de lokale ildsjæle med digital udvikling uafhængigt af kommunen eller udviklingskonsulenter. Ildsjælenes arbejdskraft har blandt andet resulteret i en interaktiv plakatsøjle, et bylaug med mobilepaybetaling og en virtuel Grejbank, hvor borgere deler alt fra jordbærplanter til tværfløjter og lift til København med hinanden. Byen har også fået sin egen virtuelle borger, den fiktive Gerda Lyhn, som fortæller om sine oplevelser i landsbyen i en række audiowalks, der kan hentes på Soundcloud.


Ansager:
Med nyheds- og kommunikationsplatformen Ansager.info holder byens borgere, foreninger og forretningsliv hinanden ajour med livet i landsbyen. Hjemmesiden, der blev etableret i 2012, kunne i 2016 bryste sig af et månedligt besøgstal på over 30.000. En succes, landsbyen tilskriver de frivillige kræfter, som tidligt sørgede for bredbånd i landsbyens opland og for, at hjemmesidens infrastruktur kørte på skinner. Landsbyen har også lanceret en udviklingsplan for 2020, ligesom TV-dækningen af lokale begivenheder og en festival-app har sat Ansager på det digitale landsbykort.


Over Jerstal:
I Over Jerstal har byens borgere kæmpet for at få landsbyen til at køre på digitale skinner. Derfor nyder landsbyens ca. 1.150 indbyggere i dag godt af både Stofa Fiber, Yousee og almindelig ADSL. For byen har haft brug for en internetdækning i topkvalitet for at forløse digitale idéer fra landsbyens ildsjæle. Et udpluk af dem er Borgerforeningens indkøb af et 3D-kamera, der skal forevige landsbyen i Virtual Reality og opsætningen af QR-koder i byparken. Ligesom byens unge de seneste fire år har siddet natten igennem til LAN-parties i hallen, der har fået indlagt fibernet.


Kilde: Landdistrikternes Fællesråd 
Læs også
Landsby kæmper for eget bynavn: Vil have z´et tilbage
Læs også
Landsby kæmper for eget bynavn: Vil have z´et tilbage

Nyhedsoverblik