Vælgerlussing til Adelskov - efterladt uden for forhandlingslokalet

I Odsherred har de borgerlige partier med Nyt Odsherred i front sat sig ned for at drøfte mulighederne af valgresultatet, der kan vælte Adelskov.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Odsherreds borgmester gennem 12 år, Thomas Adelskov (S), må notere sig en solid vælgerlussing tirsdag aften. Her viser den foreløbige optælling med 100 procent af 18.784 afgivne stemmer en tilbagegang på 6,9 procentpoint til Socialdemokratiet, som dermed står til at have fået 36,9 procent af stemmerne.

Omregnet til mandater går Socialdemokratiet dermed tilbage med to mandater.

De største slag går dog til Venstre, som går 10,7 procentpoint tilbage og står dermed til en halvering i byrådet.

quote Nu må vi høre, hvad de kommer frem til, om de kan blive enige – eller om vi skal prøve at lave en bred aftale

Thomas Adelskov (S)

Dermed har den borgerlige fløj dog ikke tabt terræn. For stemmerne er efter alt at dømme gået til Nyt Odsherred – et parti stiftet af udbrydere fra Venstre efter intern ballade i partiet tilbage i foråret 2021.

- Det er helt vildt, jeg er lige ved at tude, lyder det fra Karina Vincentz, spidskandidat for Nyt Odsherred.

- Vi havde håbet at få et enkelt mandat, men det ser jo ud til at blive mere end det, tilføjer hun.

Karina Vincentz, spidskandidat for Nyt Odsherred til byrådet i Odsherred.
Karina Vincentz, spidskandidat for Nyt Odsherred til byrådet i Odsherred. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Partiet har blandt andet slået sig op på mere decentralisering og mere erhvervsvenlighed, og partiet mener selv at have den rette kandidat til borgmesterposten i form af Karina Vincentz.

Mangler et mandat

Aktuelt har Socialdemokratiet med stemmerne optalt sammen med SF og Enhedslisten 12 mandater, og mangler altså således et mandat for at danne flertal.

Alt imens den såkaldte borgerlige fløj har forladt valgcaféen i Nykøbing Sjælland og forskanset sig i Dansk Folkepartis grupperum – har TV2 ØST talt med borgmester Thomas Adelskov (S), som står tilbage.

Kort før dørene blev lukket til Dansk Folkepartis grupperum, hvor de borgerlige partier at sat sig sammen for at drøfte valgresultatet.
Kort før dørene blev lukket til Dansk Folkepartis grupperum, hvor de borgerlige partier at sat sig sammen for at drøfte valgresultatet. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

- Det er jeg selvfølgelig ked af, at vi er gået tilbage. Jeg synes sådan set, vi har gjort det godt, men de andre partier har formået at overbevise vælgerne om deres synspunkter, siger han og tilføjer:

Læs også
Stemmeprocenten ser ud til at dykke – flere steder i vores region er valgdeltagelsen lavere
Læs også
Stemmeprocenten ser ud til at dykke – flere steder i vores region er valgdeltagelsen lavere

- Nu må vi se. Vi har før i Odsherred lavet nogle rigtig brede konstitueringer, og jeg synes, jeg har gjort maksimalt for at involvere alle partier i de brede beslutninger.

Med 12 mod 13 mandater kan borgmesteren aktuelt ikke gøre meget andet end at vente:

- Nu må vi høre, hvad de kommer frem til, om de kan blive enige – eller om vi skal prøve at lave en bred aftale, siger Thomas Adelskov.

Forhandlingerne blev ved halv et-tiden natten til onsdag sat på pause. Men kun for end stund. Spidskandidaterne for Dansk Folkeparti, Venstre, Nyt Odsherred, Radikale Venstre, Nye Borgerlige og Det Konservative Folkeparti er fortsat i forhandlinger, lyder det fra parterne, som igen har lukket dørene.
Forhandlingerne blev ved halv et-tiden natten til onsdag sat på pause. Men kun for end stund. Spidskandidaterne for Dansk Folkeparti, Venstre, Nyt Odsherred, Radikale Venstre, Nye Borgerlige og Det Konservative Folkeparti er fortsat i forhandlinger, lyder det fra parterne, som igen har lukket dørene. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

I alt har 67,74 procent af de stemmeberettigede i Odsherred afgivet deres stemme.