Usædvanligt tørt og solrigt vejr: Landmænd frygter for høsten

Maj måned vil gå over i historien som den absolut mest solrige siden 1920. 363 solskinstimer har vi fået, og det er exceptionelt ifølge DMI.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mens de fleste af os nyder det solrige og varme vejr, så ser det anderledes ud hos regionens landmænd, som disse dage må gå i deres tørkeramte marker.

Ifølge DMIs tørkeindeks er det meget tørt over det meste af landsdelen – og mange steder er tæt på ”høj risiko for tørke.”

quote Man går jo i seng hver dag og håber på, at man står op til lyden af regnvejr eller bare en lille sky på himlen

Kristoffer Linderoth, landmand, Fårevejle

Sådan er situationen også i Fårevejle i Odsherred, hvor man ikke har fået en ordentlig omgang regnvejr de seneste syv uger.

- Man går jo i seng hver dag og håber på, at man står op til lyden af regnvejr eller bare en lille sky på himlen, men det har lange udsigter, fortæller landmand på Lammefjorden, Kristoffer Linderoth fra Brogaard i Fårevejle.

Kan koste dyrt

Han forsøger at drive sine 500 hektar diverse korn-afgrøder og forskellige slags rodfrugter, men det er svært, når man kommer fra en maj måned, der har været usædvanlig tør.

Læs også
På trods af våd sommer: Her er der høj risiko for tørke
Læs også
På trods af våd sommer: Her er der høj risiko for tørke

Derfor vander de ved Brogaard alt det, de kan og må fra Lammefjordens kanaler, men det er ikke alle forundt. Ifølge Landbrug og Fødevarer lider landmændene kollektivt over hele regionen, og det kan komme til at koste.

- Hvis vi ikke får vand, så kommer der til at mangle et høstudbytte og så kommer der til at mangle penge på bundlinjen for den enkelte landmand, og det er alvorligt nok, siger sektorchef i Landbrug og Fødevarer, Troels Toft.

Det er da også fra den ene yderlighed til den anden i forhold til sidste sommer, hvor det var den mest solfattige af slagsen. Ifølge DMIs opgørelse blev det endda også til den 11. vådeste, siden man begyndte at måle på den slags i 1874.

Stille og rolig regn ønskes

Ifølge DMI er det usædvanligt at så store dele af landet ligger så højt på tørkeindekset så tidligt på sæsonen. Fortsætter vejret i samme dur, vil planter og afgrøder inden længe begynde at tage alvorlig skade.

toerkeindeks_tveast_2jun2018.jpg
Læs også
Find din kommune: Så tørt er der lige nu
toerkeindeks_tveast_2jun2018.jpg
Læs også
Find din kommune: Så tørt er der lige nu

- Der er faldet nogle enkelte spredte byer og det kan redde noget lokalt, men set over hele Sjælland, så er det meget, meget tørt nu, lyder det fra Landbrug og Fødevarer.

Ifølge landmand Kristoffer Linderoth har de svære betingelser, fordi de kommer fra et usædvanligt tørt efterår til det nu meget tørre vejr, som giver udfordringer for både korn og rodfrugter.

Høsten fra Lammefjorden kan godt reddes endnu – men det kræver noget regn fra oven inden længe.

- Ønskescenariet i forhold til vand vil være en 25-30 millimeter over sådan en 25 timer, som kommer stille og roligt og når at trænge ned, siger han.

Læs også
Københavnere elsker Oles grøntsager
Læs også
Københavnere elsker Oles grøntsager

Nyhedsoverblik