USA-rejsen blev aflyst - højskoleelever holder valgnat i gymnastiksal

Da højskoleeleverne ikke kunne komme til præsidentvalg i USA - så må valget komme til dem. På Vallekilde har eleverne forberedt valgfest hele natten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er dem, for hvem præsidentvalget i USA er en begivenhed "over there" – og så er der dem, der lever sig fuldstændigt ind i kampen om pladsen i det Hvide Hus.

Eleverne på Vallekilde Højskole hører til i den sidstnævnte gruppe.

Faktisk skulle de have været rejst hele vejen til Guds eget land for at følge valget på nærmeste hold. Men netop et af valgets varme debatemner – coronaepidemien – endte med at blokere for denne plan.

quote Vi har gjort, hvad vi kunne for at være en del af valget

Nanna Lykke Friedrich, højskoleelev, Vallekilde Højskole

I stedet for har elever og lærere på Vallekilde Højskole sat alt ind på at gøre valget i USA nærværende fra skolens gymnastiksal.

- Jeg glæder mig – vi har lavet nogle forskellige aktiviteter i valgånden – men også pauser med quizshow, dans og karaoke, fortæller Nanna Lykke Friedrich, der er elev på Vallekilde Højskole.

- Det her valg har stor betydning for, hvilken retning verden skal gå i, om vi skal være mere miljøbevidste, eller om vi skal gå et skridt tilbage igen.

Det er ærgerligt – vi skulle have været i New York lige nu – men, jeg synes, det er fedt, vi har kunnet trække det tilbage på skolen, siger Nanna Lykke Friedrich, elev på Vallekilde Højskole.
Det er ærgerligt – vi skulle have været i New York lige nu – men, jeg synes, det er fedt, vi har kunnet trække det tilbage på skolen, siger Nanna Lykke Friedrich, elev på Vallekilde Højskole. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Nanna Lykke Friedrich ved allerede nu, at hun kommer til at sidde og bide negle til den lyse morgen i spænding på resultatet, medmindre at der tegner sig et billede af en vinder før.

- Jeg håber inderligt, det bliver Joe Biden, der kommer til at vinde, siger højskoleeleven og tilføjer:

- Jeg kommer til at være her hele natten – i hvert fald til klokken seks. Der er ikke noget at gøre.

Og netop som coronaen er skyld i, at det ikke blev til en tur til USA for højeskoleeleverne til det 59. amerikanske præsidentvalg, så gælder forholdsreglerne også for nattens valgfest i gymnastiksalen.

Både aftenens program og oppyntning skal bringe valgnatten hele vejen fra USA til Vallekilde.
Både aftenens program og oppyntning skal bringe valgnatten hele vejen fra USA til Vallekilde. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

- Vi er delt op i små klaner – vi må ikke være for mange samlet et sted, forklarer Nanna Lykke Friedrich.

- Det er ærgerligt – vi skulle have været i New York lige nu – men, jeg synes, det er fedt, vi har kunnet trække det tilbage på skolen, og vi kan følge med i det herfra, og vi har gjort, hvad vi kunne for at være en del af valget.

Til fest med Trump-tilhængere

Rasmus Thirup Beck, underviser i journalistik på Vallekilde Højskole. Han har tidligere været i USA til  valgnat – senest for fire år siden, hvor han og de daværende elever var med til en valgfest for Hillary Clinton i New York.

- USA har bare en eller anden tiltrækning. Det er eksotisk, det er spændende – det er man on man-præsidentvalg, siger Rasmus Thirup Beck, underviser i journalistik på Vallekilde Højskole
- USA har bare en eller anden tiltrækning. Det er eksotisk, det er spændende – det er man on man-præsidentvalg, siger Rasmus Thirup Beck, underviser i journalistik på Vallekilde Højskole Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Denne gang var kursen sat mod festlighederne for den siddende, og måske afgående præsident, Donald Trump.

- Helt lavpraktisk gør vi det her, fordi vi skulle have været i USA og følge valget på nærmeste hold – jeg skulle lige nu have været i Florida i Mar-a-Lago og tæt på Trumps valgfest, siger Rasmus Thirup Beck og tilføjer:

- Nu skal vi gøre det her i stedet for, og så gør vi det så fedt, som vi kan.

Forud for valgfesten i gymnastiksalen er gået to dage med workshops, hvor eleverne har forberedt sig til valget.

Der er langt fra Mar-a-Lago til Vallekilde, men stemningen har højskoleeleverne prøvet at bringe til Odsherred.
Der er langt fra Mar-a-Lago til Vallekilde, men stemningen har højskoleeleverne prøvet at bringe til Odsherred. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

- Her efter et dejligt amerikansk måltid mad er der velkomst og quiz, og så kommer vi til at følge diverse exitpolls og valgoptællinger, som natten skrider frem, siger Rasmus Thirup Beck og tilføjer:

- Jeg er sikker på nogle af eleverne bliver oppe til i morgen tidlig. Spørgsmålet er, om vi får noget, der minder om et resultat i dag – det gør vi nok ikke.

Vallekilde Højskole tilbyder flere forskellige linjefag - et af dem er forberedelsen til optagelsesprøven på journalisthøjskolen.