Unge ansigter skal redde Odsherreds betændte økonomi

Odsherred er presset op mod muren økonomisk. Den gamle borgmester går, og alt tyder på et valg, hvor pengene bliver afgørende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 

Analyse:

Godt nok står der velklingende emner som børn, unge og ældre på politikernes slagords-agenda, men i Odsherred kommune kommer valget til at handle om ét helt centralt tema: Penge. Kommunens økonomi hænger i laser, alene næste år mangler man formentligt 30 millioner kroner, og Odsherred er i øjeblikket sat under statens administration. Hvem kan redde budgettet?

Den siddende borgmester, socialdemokraten Finn Madsen, der i alt har været borgmester i 16 år, trækker sig og - siger mindre begejstrede tunger - det gør han klogt i. Borgmesteren har med sine 61 år nået skelsår og kan roligt trække sig tilbage under overskriften "efterlønner". Men den tidligere så populære og folkekære politiker har formentlig også skelet til anklager om sin private økonomi, et langtrukkent slagsmål om en brandstation og kommunens egen betændte økonomi, da han traf den endelige beslutning.

Hvad angår økonomien, har socialdemokraterne søgt udenfor kommunen efter forstærkning. Spidskandidaten, folketingspolitikeren Thomas Adelskov, er med sine 45 år ung i kommunalpolitik, men også en populær mand, der søger tilbage til dér, hvor han kommer fra. Efter en del år på Christiansborg kan man meget behændigt ikke klandre ham for Odsherreds nuværende økonomiske krise.

Hvilken -skov takker vælgerne ja til?
Kampen i Odsherred står groft sagt imellem A og V. De fleste kilder spår kendte Thomas Adelskov et rigtigt godt personligt valg, men hans hovedmodstander, den kun 35-årige Morten Egeskov er ikke nogen ringe udfordrere. Med 16 år i kommunalpolitik er han den kandidat med næstlængst anciennitet ved valget - han kender systemet og er derfor på hjemmebane i forhold til kendissen Adelskov.

Mens den gamle borgmester Finn Madsen havde en bred konstituering i ryggen, falder brikkerne mere traditionelt denne gang med et VKO-valgforbund, der bakkes op af Odsherredslisten, over for den socialistiske lejr. Groft sagt slås de to fløje om pengene: Skatten skal hæves, lyder meldingen fra A og F. Mens de borgerlige taler om omorganisering og bedre ledelse, en melding der af de fleste tolkes som yderligere beskæringer i borgernes service. Det kan lyde som en hårdmelding i en kommune, hvor fx ældreområdet allerede er barberet kraftigt ned, men Odsherred er i forvejen en af landets dyreste, så hvad borgerne takker ja og nej til, er på ingen måde givet på forhånd.

Et andet valg bliver dét mellem SF og DF. Sidstnævnte har en vælgertilslutning, der ligger pænt over landsgennemsnittet - det kan også hjælpe forbundsfællen Morten Egeskov til en borgmesterpost. Under alle omstændigheder er der med Finn Madsens afgang lagt op til et større generationsskifte.