Tyve stjæler fra gravsteder

Flere kirker i regionen har oplevet tyverier fra gravsteder. Men det er svært at opdage og fange tyvene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kirker i Nakskov, Nykøbing Falster, Vordingborg, Sorø og Holbæk har oplevet tyveri fra gravsteder. Hos Skt. Nikolai Kirke i Holbæk har folk også klaget over, at blomster eller ting fra gravstedet er blevet stjålet.

- Det forekommer, men heldigvis ikke så tit på vores kirkegård. Jeg har nogle kolleger, som har problemer i den retning, siger Henning Hansen, som er kirkegårdsleder ved Skt. Nikolai Kirke i Holbæk.

Svært at bekæmpe tyveri

Det er svært at opdage og komme tyverierne til livs. For folk som kun besøger et gravsted en gang i mellem, der kan de ikke vide, om det er graveren, der har fjernet blomsterne.

- Der, hvor vi ser problemet, er hvis det er folk, som kommer tit og ofte så registrer de jo, hvis de har sat en buket den ene dag, og den næste dag er den forsvundet. Det er jo dybt tragisk, siger Henning Hansen.

- Vi vil gerne være behjælpelige med at komme det til livs, hvis vi på nogen måde kan, og det får vi jo, når folk kommer ind og beklager sig over, at der er forsvundet noget fra deres gravsted, siger Henning Hansen.

Blomst og vase var væk

Winnie Borum og Natasja Steensen har selv fået stjålet blomster på deres søn og brors gravsted på Højby Kirkegård. Den 9. marts var toårsdagen for deres søn og bror Simon Borums død. Derfor blev familien samlet ved gravstedet, hvor de lagde blomster og buketter.

- Min mor og jeg skulle herop dagen efter for at se, hvor meget frosten havde ødelagt. Og der opdager vi, at både vase og blomst er væk, siger Natasja Steensen.

Det var svært for dem begge at forstå, at der var nogen, som kunne finde på at stjæle fra et gravsted.

- Nogle har fjernet noget, som afspejler vores kærlighed og vores savn. Selvfølgelig er det bare en buket blomster, men det er sgu ikke okay. Jeg følte mig enormt krænket, siger Natasja Steensen.

Tyveriet har dog ikke fået dem til at lade være med at pynte graven.

- Det vil vi ikke finde os i. Så vi vil fortsætte med at sætte det, vi synes, der skal være hernede. Og så må vi tage den derfra, siger Winnie Borum.

Det er ulovligt at tage ting fra gravsteder.

<p>Flere kirker i regionen oplever at tyve stjæler fra gravstederne. Det er blandt andet blomster, som de tager.