Troede slaget var vundet - naboer går igen til kamp mod udvidelse af medicinalfabrik

Det er en grim og farlig nabo. Det mener en række naboer, der har kastet sig ind i kampen mod en lokalplan, der vil tillade medicinalgigant at udvide.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tine Lönberg er bekymret 

- Mit hjerte har altid banket for det her område. Der er fantastisk natur, og der er rigtig meget vildt i området. Så det er et meget særligt sted, siger hun til TV2 ØST. 

Tine Lönberg er en af de naboer, der frygter den nye lokalplan, der nu er ved at blive færdigbehandlet i Odsherred Kommune. Den vil tillade medicinalgiganten Lundbeck at udvide sin store medicinfabrik i Lumsås.

- Det er utilstedeligt, at man i en geopark med istidslandskab og truede dyrearter udvider sådan en fabrik, siger hun. 

Har fået lov en gang 

Tilbage i 2017 vedtog Odsherred Kommunes byråd, at Lundbeck skulle have lov til at udvide deres fabrik, hvis det bliver nødvendigt i fremtiden. Den beslutning blev senere sat på pause på grund af en afgørelse i Planklagenævnet efter klager fra naboerne i det nærliggende sommerhusområde. 

Lundbeck havde blandt andet fået lov til at udvide op til 17 meter i højden, men kommunen manglede at begrunde, hvorfor byggeriet måtte være så højt, og derfor underkendte Planklagenævnet altså beslutningen. 

Klagenævnet fandt også, at lokalplanen var i strid med kommuneplanen.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Det er i dette område, at Lundbeck gerne engang i fremtiden vil have lov til at udvide deres fabrik.
Det er i dette område, at Lundbeck gerne engang i fremtiden vil have lov til at udvide deres fabrik. Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

Frygter at være i fare 

Nu er manglerne i lokalplanen imidlertidig blevet rettet og mangler bare den endelige godkendelse. Men naboernes skepsis er stadig stor - blandt andet fordi Lundbecks fabrik er blevet klassificeret som en risikovirksomhed.

Naboerne er bekymrede for, at de kan være i fare, hvis der sker noget på fabrikken, siger Tine Lönberg.  

- Når der er mennesker involverede, sker der altid fejl, siger hun. 

Hun bliver bakket op af Peter Hansen, der bor fast i området ved fabrikken.

- Det kan godt være, man passer på, men der kan alligevel ske ulykker, siger han.

Lundbeck har brug for pladsen 

Lundbeck har endnu ikke konkrete planer om at udvide fabrikken på det store areal i Lumsås. Direktør Steen Søgaard fra Lundbeck Lumsås mener dog, at det er afgørende for virksomhedens fortsatte fokus på udvikling på fabrikken, at den nye lokalplan vedtages. 

- Det er klart, at det er vigtigt for os som virksomhed at vide, hvordan vi i fremtiden kan bruge de faciliteter, som vi har. På den helt korte bane betyder det måske ikke så meget for os, om den nye lokalplan vedtages. Men det er klart, at hvis vi ikke kan blive ved med at udvikle på fabrikken her i Lumsås, så må vi gøre det andre steder, siger han til TV2 ØST. 

Steen Søgaard kan godt forstå, at nogle i sommerhusområdet ikke er begejstrede for planerne om et endnu større fabriksanlæg som nabo – men mener, at lokalplanen netop sikrer en god regulering af muligheden. 

- Lokalplanen er kommunens måde at balancere virksomhedens behov i forhold til omgivelserne. Mens planen giver os lov til at bygge større bygninger, så stiller den samtidig krav til, at det skjules bag et plantebælte og stiller for eksempel krav til, hvilke materialer vi må bruge i byggeriet, siger han. 

Han mener ikke, at naboerne har grund til at være bekymrede for virksomhedens nye status som risikovirksomhed - tværtimod.  

- Når vi er en risikovirksomhed, så betyder det også, at myndighederne kigger vores sikkerhed ekstra godt efter i sømmene. Vi er nu i endnu bedre kontakt med myndighederne, der sikrer, at vi er en sikker virksomhed, siger han og fremhæver en øvelse sidste år, hvor virksomhedens beredskab blev testet grundigt igennem.  

 Artiklen fortsætter efter billedet.

Lundbecks fabrik i Lumsås.
Lundbecks fabrik i Lumsås. Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

Tryg borgmester 

Borgmester Thomas Adelskov (S) er tryg ved den nye lokalplan og anbefaler, at den vedtages i kommunalbestyrelsen. 

- Kritikken er et stykke hen af vejen forventelig. Men Lundbeck er en rigtig god arbejdsplads i Odsherred, der har ligget der i mange år - også før de fleste sommerhuse blev bygget. Og vi har en rigtig god dialog med Lundbeck om deres forhold og vilkår. Det er en virksomhed, som vi er glade for og gerne vil hjælpe, siger borgmesteren. 

Han forstår godt, at nogle sommerhusejere er trætte af planerne. Men det ændrer ikke på hans holdning til, at det vil være det bedste at give Lundbeck mulighed for udvidelse.  

- Selvfølgelig er der nogen, der synes, at det er generende, at en fabrik må udvide tæt på deres sommerhusområde. Vi vil her i kommunen både gerne have både sommerhuse og faste arbejdspladser. Vi kan ikke klare os uden nogen af delene. Men stranden, der nok er det, som de fleste i sommerhusene bruger her i området, skæmmes ikke af planerne om at udvide fabrikken, understreger han. 

Han mener samtidig ikke, at der er noget at komme efter i forhold til virksomhedens placering som risikovirksomhed.  

- Det var virksomheden selv, der tog kontakt til Miljøstyrelsen for at komme i en højere miljøklasse, og de har efterfølgende fået godkendt alle sine sikkerhedsprocedurer.  Jeg tror, at sikkerhedsargumentet mest af alt bruges, fordi nogen ikke ønsker byggeriet tæt på deres sommerhuse, siger han. 

 Selvom borgmesteren er sikker på, at lokalplanen nu er i orden, stopper det ikke beboerne i Lumsås i at kæmpe, alt hvad de kan.

- Vi bliver ved, til kommunen giver sig, eller Lundbeck flytter, eller vi ikke kan mere. Det bliver vi nødt til, siger Peter Hansen.

- Jeg har en fornemmelse af, at det bilver en hård kamp, men ogå den rigtige. I hjertet kan jeg mærke det, slutter Tine Lönberg.