Trods protester: Byråd vil godkende fabriksudvidelse

Trods massive protester mod en planlagt udvidelse af Lundbecks fabrik i Lumsås, tyder alt på, at byrådet vil give tilladelse til en udvidelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Beboere i Lumsås i Odsherred har brugt det sidste halve år på at kæmpe imod en planlagt udvidelse af medicinalvirksomheden Lundbecks fabrik.

De har indsamlet over 300 underskrifter, skrevet lange høringssvar og arrangeret borgervandringer i protest mod en planlagt udvidelse af Lundbecks fabrik.

- Det er et istidslandskab her, som er meget unik, så det giver ingen mening at beskæmme det ved at bygge 17 meter høje bygninger, som lyser døgnet rundt, siger sommerhusbeboer Tine Lönborg.

Men nu ser kampen ud til at være tabt, for planerne er netop blevet godkendt af kommunens klima- og miljøudvalg, og den 31. oktober ventes byrådet at følge trop. 

Frustrerede beboere

Beboerne i Lumsås er frustrerede, de føler sig ikke hørt af de kommunale politikere.

quote Det er meget kedeligt, vi har boet her i mange år, og vi bliver bare tilsidesat

Merete Hauerslev Dejrup, nabo

- Det er meget kedeligt, vi har boet her i mange år, og vi bliver bare tilsidesat. Normalt i mange andre kommuner laver man da en konstruktiv dialog mellem borgere og kommunalbestyrelse, siger Merete Hauerslev Dejrup.

Hun bor lige ud til den mark, hvor Lundbeck planlægger en udvidelse af fabrikken, og hun forklarer, at hun flere gange forsøgt at råbe politikerne op ved at ringe til dem og stille dem spørgsmål til borgermøder, men hver gang har hun følt, at hun har løbet panden mod en mur.

Den oplevelse står hun ikke alene med. Adskillige af beboerne og sommerhusejerne i Lumsås føler, at politikerne har lukket ørerne over for deres protester.

- Det føles jo nærmest som en slags afmontering af demokratiet, siger Tine Lönborg. 

Udvalgsformand afviser kritik

Men formanden for klima- og miljøudvalget i Odsherred Morten Egeskov (V) afviser, at politikerne ikke har lyttet til beboerne.

- Det er rendyrket sludder, jeg har talt med mange af borgerne på direkte og på facebook, og de har skrevet hundredvis af breve, som vi har læst. De er blevet hørt, men det er jo ikke det samme, som vi er enige med dem, fastslår han.

quote De er blevet hørt, men det er jo ikke det samme, som vi er enige med dem

Morten Egeskov (V), formand for klima- og miljøudvalget i Odsherred

Lundbeck ærgrer sig over protester

På Lundbeck glæder man sig over, at fabrikken nu ser ud til at få tilladelse til at kunne udvide, men samtidig ærgrer man sig over, at planerne har vakt så meget modstand blandt de lokale beboere.

- Jeg er da ked af, at der er omkringboende, der ser en eventuel udvidelse som et stort problem, siger Lundbecks fabriksdirektør i Lumsås Søren Søgaard og fortsætter:

- Jeg er jo personligt ret stolt af, at Lundbeck har den næststørste private arbejdsplads her i Odsherred, og jeg ved, at vi betyder meget for lokalsamfundet, og det er jo vigtigt med lokale jobs. 

Kampen mod udvidelsen fortsætter

Selv om byrådet godkender udvidelsesplanerne, så har beboerne i Lumsås endnu ikke kastet håndklædet i ringen.

De vil nu klage til Planklagenævnet og Miljøstyrelsen i håb om at få sat en stopper for en udvidelse af fabrikken.

- Vi vil fortsætte kampen hundrede procent med alt, hvad vi har af viden og indsigt om det der foregår, siger Tine Lönborg.

- Man skal jo ikke give op ikke lige med det samme i hvert fald, tilføjer Merete Hauerslev Dejrup.

Det er endnu uvist, hvornår Lundbeck vil udvide fabrikken.