Tour de France-feber: Odsherred håber på etape gennem det bakkede landskab

Den danske tourkomité planlægger en etape, der blandt andet går igennem det bakkede landskab i Odsherred.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Planlægningen af de tre Tour de France etaper, der i 2021 går gennem Danmark er i fuld gang.

Et af forslagene er en etape, der blandt andet går gennem Odsherred, og borgmester Thomas Adelskov (S) er ikke i tvivl: Det må være det bakkede landskab, der trækker.

- Det er ikke, fordi jeg vil påstå, at vi har Alpe d'Huez (en by i cirka 1.860 meters højde i de franske alper, red.), men jeg er helt sikker på, at Odsherred er med, fordi man gerne vil have nogle højdemeter på, siger han.

quote Det er ikke, fordi jeg vil påstå, at vi har Alpe d'Huez, men jeg er helt sikker på, at Odsherred er med, fordi man gerne vil have nogle højdemeter på

Thomas Adelskov, borgmester, Odsherred

Højdedragene ved Højby, Vig og Vejrhøj, de såkaldte Vejrhøjbuerne, er Sjællands tredjehøjeste punkt. Det højeste er Vejrhøjbuen, der ligger 121 meter over havet og er Sjællands tredjehøjeste punkt.  

Forslag præsenteret for fransk ledelse

Det forslag, som den danske tourkomité har præsenteret for den franske arrangør, begynder i Roskilde og går så gennem Lejre, Holbæk, Odsherred, Kalundborg og Slagelse, over Storebæltsforbindelsen, og afsluttes i Nyborg. De involverede kommuner var i marts til et møde for at drøfte mulighederne. Det skriver Nordvestnyt.

- Der er ingen tvivl om, at vi som kommune vil få meget ud af det. Det er jo et fantastisk arrangement at få til sin kommune. Det giver borgerne mulighed for at komme ud og se det, og der også en kæmpe brandingværdi i det i forhold til turisme, som man slet ikke skal se bort fra, siger Thomas Adelskov og uddyber:

- Der vil være 2.000 akkrediterede journalister alene i Danmark, og det vil jo give fokus og fortællinger om os i alverdens medier – noget af det med direkte transmissioner til hele verden. Det er selvfølgelig noget af det, der har indgået i vores overvejelser og som gjorde, at vi rakte armene i vejret.

Kommunen har allerede erfaring med at afvikle cykelløb og Odsherreds bakkede landskab lægger asfalt til den næstsidste etape af Post Danmark Rundt, ligesom det årlige Geopark Bjerg Grand Prix. Cykelløbet gennemføres på en rundstrækning på cirka 37,5 kilometer med start og mål ved Høve. Her er højdemeter pr. omgang cirka 493 meter. Det er nogenlunde den samme rute, der planlægges i forbindelse med Touren.

Artiklen fortsættes under billedet. 

Odsherred Kommune har allerede erfaring med at afvikle cykelløb som eksempelvis det årlige Geopark Bjerg Grand Prix.
Odsherred Kommune har allerede erfaring med at afvikle cykelløb som eksempelvis det årlige Geopark Bjerg Grand Prix.

Thomas Adelskov afventer nu de endelige datoer for, hvornår de franske Tour de France-arrangører besøger Danmark for at se på de forslåede ruter.

- Til syvende og sidst er det de franske arrangører, der skal sige ja eller nej. Det kan være, de laver om og hellere vil noget andet, og der står vi selvfølgelig til rådighed og retter til, fortæller han.

Lokale skal hjælpe med aktiviteter

Det er kun start- og slutbyerne på de tre etaper, der skal betale gebyr til Tour de France. De kommuner, som etapen blot kører igennem, skal ikke betale. Kravet for at være med er, at kommunen skal stille med nogle aktiviteter forud for løbet og under.

Artiklen fortsættes under billedet. 

I februar blev det offentliggjort, at der bliver kørt tre etaper af cykelløbet Tour de France på dansk jord i år 2021.
I februar blev det offentliggjort, at der bliver kørt tre etaper af cykelløbet Tour de France på dansk jord i år 2021.

- Lokalsamfundet vil helt sikkert være med på at hjælpe, både de frivillige og erhvervslivet plejer at stille op, siger Thomas Adelskov.

- Det kan være fester, cykelløb, konkurrencer om bedste hilsen, der kan ses fra luften, når helikopterne flyver hen over. Fantasien sætter ingen grænser og måske vil en konsekvens være, at flere odsinger hopper på cyklen, også efter løbet, siger han.

Først i marts 2020 bliver det endeligt offentliggjort, hvordan ruterne på de tre etaper præcist er lagt.