Navnet Gracilaria kunne umiddelbart lyde som en sjælden sygdom, du ikke vil i nærheden af. Men Gracilaria er faktisk navnet på en delikat spise, som mange danske luksusrestauranter efterspørger.
- Det er en tangtype, som især restauranter har taget rigtig godt imod. Formålet er at udvikle en dansk udgave af den asiatiske tangsalat, man kender fra sushirestauranterne, siger Simon Weber Marcussen, der er partner i firmaet Dansk Tang.
Dansk Tang har i over et år forsøgt at få tilladelse til at oprette en tangplantage i vandet langs kysten ved Rørvig, og nu er tilladelsen fra Kystdirektoratet endelig kommet.
Det er noget af det mest bæredygtige overhovedet. Det optager en masse CO2, og så er det en CO2-negativ fødevare at spise
- Det, vi helt konkret har fået tilladelse til, er at have liner ude i vandet, hvor der skal gro tang på, forklarer Simon Weber Marcussen.
De første i Europa
Det er, ifølge Simon Weber Marcussen, første gang i Europas historie, at man forsøger at dyrke tangtypen Gracilaria i en tangplantage. Derfor er han også rigtig spændt på at komme i gang. Samtidig er tangdyrkning ekstremt klimavenligt.
- Det er noget af det mest bæredygtige overhovedet. Det optager en masse CO2, og så er det en CO2-negativ fødevare at spise, og det, mener vi, er meget oppe i tiden, fortæller han.
Selvom tangfarmen bliver den første af sin art i Europa, er Simon Weber Marcussen overbevist om, at tangen vil få gode levebetingelser i dansk farvand. Folkene bag Dansk Tang har nemlig allieret sig med en række forskere, der allerede har testet og arbejdet med tangen.
- Det er deres viden, vi bygger videre på. Så vi bliver de første, der kommer til at dyrke tangen i stor skala og laver en egentlig tangfarm, forklarer Simon Weber Marcussen.
Crowdfunding skal finansiere tangsalat
Med tilladelsen i hus har firmaet startet en crowdfunding for at samle 50.000 kroner ind til dyrkningen af den tang, der skal blive til dansk tangsalat. Målet er, at tangsalaten skal nå ud til hele Danmark.
- Vi har været i gang i ni dage, og vi har nået 45 procent af målet på de 50.000 kroner. Vi er rigtig godt på vej. Lige så snart folk hører det her med bæredygtighed, så er de rigtig villige til at støtte op om det, fortæller Simon Weber Marcussen.
Dansk Tang gør i det hele taget meget ud af at videreformidle viden omkring tangproduktion til befolkningen. Derfor er planen også, at skoler, institutioner og virksomheder skal ud til kysten og se og lære om tangdyrkning.
Vi bliver de første, der kommer til at dyrke tangen i stor skala og laver en egentlig tangfarm
- Det kan vi gøre, fordi linerne kommer til at ligge så tæt på kysten. Man kan gå ud til havbruget, og det gør det rigtig nemt i forhold til det formidlingsmæssige, fortæller han.
Liner på op til fem kilometer
Hvis det lykkes firmaet at få indsamlet de 50.000 kroner, er planen, at de første liner bliver lagt ud i slutningen af februar 2020.
- Anlægget er cirka 80 gange 50 meter, og der kan linerne jo køre frem og tilbage rigtig mange gange. Vi regner med til foråret at have 500 meter line ude, og om et par år skulle vi gerne være oppe omkring fem kilometer, siger Simon Weber Marcussen.
Går alt planmæssigt kan det første tang høstes omkring juli 2020.