Tag kan styrte sammen - svømmehal lukker omgående

Svømmehallen i Asnæs skal have nyt tag, men en indledende undersøgelse har vist, at taget har det værre end antaget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En ubekvem overraskelse er dukket op i forbindelse med en reparation af taget på svømmehallen i Asnæs, Odsherred. For her har det vist sig, at der er råd i den bærende konstruktion til taget, hvilket medfører en risiko for, at taget kan brase sammen.

quote Rådgiveren påpeger, at det medfører en risiko af ukendt omfang for kollaps af taget

Niels Minor Borre, afdelingsleder, Odsherred Kommune

Opdagelsen har ført til en øjeblikkelig lukning af det ellers yndede udflugtsmål her i efterårsferien, oplyser Odsherred Kommune.

Nyheden ærgrer centerchef Eva Ormstrup for Kultur og Borger i Odsherred Kommune.

- Det er brandærgerligt. Men vi vil naturligvis ikke løbe nogen risiko for nedstyrtning af taget og har derfor ikke andre muligheder, siger hun til TV2 ØST.

- Heldigvis har vi en svømmehal i både Vig og Nykøbing. Vi er nu i gang med at øge den offentlige åbningstid i kommunens andre svømmehaller, og vi vil informere nærmere, så snart vi har nyt om situationen i morgen.

Svømmehallen i Asnæs skulle her i efterårsferien holde offentligt åben tirsdag og torsdag kl. 15-21 og har således i forvejen lukket mandag den 12. oktober 2020.

 
  Foto: Skraafoto.dk / Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

Penge til nyt tag

At taget trænger til en kærlig hånd er ingen nyhed. Under et stort regnvejr tilbage i februar skete der vandskade på den tilstødende sportshal.

Pengene til den nødvendige reparation blev afsat kort tid efter i foråret af byrådet, som her bevilligede samlet 10 millioner kroner til blandt andet diverse reparationer af kommunens bygninger - herunder taget på sportshallen samt undersøgelse af den øvrige tagkonstruktion på den tilstødende svømmehal.

quote Hvis det værste viser sig, at der er råd i det hele, så bliver det en bekostelig affære

Eva Ormstrup, centerchef, Odsherred Kommune

Det er i den forbindelse, at kommunens rådgiver på opgaven har udtaget prøver af de bærende konstruktioner på hele bygningen og fundet råd i taget over svømmehallen.

- Det, vi har gjort - og heldigvis for det - er, at rådgiveren har undersøgt, om vandskaden på sportshallen har haft konsekvenser for andre dele af bygningen, forklarer Eva Ormstrup og tilføjer.

- Nu skal vi have undersøgt omfanget af råd i konstruktionen.

Under alle omstændigheder bliver det svært at gennemføre reperationen indenfor de allerede afsatte midler til reparationen af vandskaden, forklarer Eva Ormstrup.

- Der skal flere penge til, det er der desværre ingen tvivl om.

- Hvis det værste viser sig, at der er råd i det hele, så bliver det en bekostelig affære, det er klart.

For de mange brugere af svømmehallen lover Eva Ormstrup dog, at der vil blive fundet en løsning, hvis reparationen viser sig at blive langvarig.

- Det er en meget brugt svømmehal med en meget aktiv svømmeklub med mange medlemmer. Det kan være svært at få passet ind i de andre svømmehaller, men bliver den lukket i længere tid, må vi krybe sammen i bussen.

quote Det er rigtig, rigtig ærgerligt for alle vores medlemmer

Betina Alexia Søe Larsen formand for Dragsholm Svømmeklub

For svømmehallens brugere er sæsonen dårligt kommet i gang, før de nu skal se sig om efter andre muligheder. Det frustrer formanden for svømmeklubben, at problemet ikke er blevet undersøgt tidligere.

- Vi har lige haft lukket på gurnd af corona fra midt i marts, og så startede vores sæson her i september. Så det er rigtig, rigtig ærgerligt for alle vores medlemmer, siger Betina Alexia Søe Larsen formand for Dragsholm Svømmeklub.

- Det er ikke nogen nyhed for kommunen, at taget er dårligt, så jeg er endnu mere ærgerlig over, at de måske ikke lige tænkte for nogle måneder siden, lad os se at få det lavet, imens der er lukket på grund af corona. Det er trist, tilføjer hun.

Forventer svar om en måned

Det er i konstruktionen til det karakteristiske pyramideformede tag på byens svømmehal, man har fundet råd.

- Rådgiveren påpeger, at det medfører en risiko af ukendt omfang for kollaps af taget, og vi er derfor skredet til øjeblikkelig lukning, forklarer Niels Minor Borre, afdelingsleder i Ejendomme Odsherred Kommune, i en meddelelse og tilføjer:

- Vi vil nu få vores rådgiver til at undersøge, om der kan etableres en midlertidig løsning for tagkonstruktionen, således svømmehallen midlertidigt vil kunne genåbne, indtil der bliver taget stilling til en varig løsning, som vil indebære en ny tagkonstruktion.

Han forventer, at der i løbet af en måneds tid vil kunne tages stilling til en midlertidig løsning, som derefter skal besluttes og bevilges og udføres.

Svømmehallen i Asnæs er tilbage i 1975 opført af den selvejende institution "Idrættens Venner i Asnæs Grevinge" i 1975. Først var det et åbent bassin, men i 1976-1977 blev bassinet overdækket, og herefter er anlægget drevet kommunalt.