Svømmehal lukker grundet bakterie i vandet

Nykøbing Sjælland Svømmehal lukker med øjeblikkelig virkning, da der er fundet den alvorlige Legionella-bakterie i brusehovederne i omklædningen.

I den kommende tid vil det ikke være muligt at komme i vandet i Nykøbing Sjælland Svømmehal.

Svømmehallen lukker med øjeblikkelig varsel og minimum en måned frem.

Der er nemlig fundet Legionella-bakterier i brusehovederne i omklædningen og svømmehallen holder derfor lukket indtil alle vandprøver er fri for bakterien.

Det oplyser Odsherred Kommune på deres hjemmeside.

Herlufsholm Svømmehal
Læs også
Efter politisk uenighed: Herlufsholm Svømmehal lukker
Herlufsholm Svømmehal
Læs også
Efter politisk uenighed: Herlufsholm Svømmehal lukker

I opslaget skriver kommunen, at bakterien kun er fundet i brusehovederne, og at ingen af bassinerne er påvirket.

En gæst blev testet positiv

Bakterien blev opdaget i en vandprøve taget lige før jul i 2022, efter en gæst i svømmehallen blev testet positiv for Legionærsyge. Årsagen til at svømmehallen har holdt åben indtil nu, skyldes rådgivning fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Den sygdom, som Legionella-bakterien fremkalder, kaldes for legionærsyge, og er en alvorlig sygdom, som er en form for lungebetændelse.

Legionella-bakterien trives bedst i lunkent og stillestående vand. Smitten kan ske ved, at man indånder forstøvet vand, derfor er brusebadning en af de hyppigste smitteveje.

Svømmehallen vil i den kommende tid gå hele anlægget igennem sammen med eksperter med Teknologisk Institut, og når der ikke længere kan konstateres forhøjede værdier af Legionella, vil svømmehallen genåbne. 

Herlufsholm Svømmehal
Læs også
Udvalg skal tage stilling til sammenstyrtningstruet svømmehal
Herlufsholm Svømmehal
Læs også
Udvalg skal tage stilling til sammenstyrtningstruet svømmehal

Årsagen til bakterien er ukendt

At svømmehallen er nødt til at lukke for alle gæster, er meget ærgerligt, mener Preben Nielsen, som er ansvarlig for haller og svømmehaller i Odsherred Kommune. 

- Vi er selvfølgelig ærgerlige over at måtte lukke svømmehallen i en periode, da det vil påvirke alt lige fra gæster, til foreninger og skoler. Men vi ønsker ikke flere tilfælde af legionærsyge. Når det handler om en sundhedsrisiko, så går vi med livrem og seler, siger han.

I udmeldingen skriver Odsherred Kommune, at årsagen til bakterierne er ukendt, men at det ikke kan have noget at gøre med den sænkning af badevandstemperaturen, som blev indført i oktober 2022, da bakterien kun er fundet i det vand, som er i bruserne i omklædningsrummet.