Succes med firedages arbejdsuge - overvejer lignende model for pædagoger

Efter Odsherred Kommune sidste år indførte en firedages arbejdsuge for nogle medarbejdere, overvejer politikerne nu at gøre det samme for pædagoger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Om de får fredag fri, mandag fri eller en helt anden dag fri, er stadig usikkert.

Politikerne i Odsherred Kommune har dannet en arbejdsgruppe, der skal undersøge nye modeller for, hvordan pædagogernes arbejdsdage i fremtiden kan komme til at se ud.

quote Vi kan jo ikke bare gå hjem torsdag og lade bunken af børn ligge til mandag morgen

Ditte Andersen, dagtilbudsleder, Odsherred Kommune

- Det gør jo ikke noget at tænke nye tanker. Den model, vi har nu, har vi kørt i mange år, siger Karina Timm Hansen, der er pædagogisk assistent og samtidig er fællestillidsrepræsentant for FOA.

Kommunens dagtilbudsleder er også med i arbejdsgruppen:

- Vi er selvfølgelig inspireret af, hvordan de har gjort det oppe på administrationscentret, hvor de jo har en firedages uge og har lukket om fredagen, siger Ditte Andersen til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ditte Andersen er også en af dem, der sidder med i arbejdsgruppen.
Ditte Andersen er også en af dem, der sidder med i arbejdsgruppen. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Uanset hvilken model, gruppen bliver enige om at fremlægge for politikerne, skal pædagogerne stadig have 37-timers arbejde om ugen.

Forskel på børn og computere

I arbejdsgruppen er de godt klar over, at der er forskel på at være administrativt ansat bag et skrivebord og passe en computer og på at være en pædagog der passer børn.

- Vi kan jo ikke bare gå hjem torsdag og lade bunken af børn ligge til mandag morgen. Vi skal have dækket hele åbningstiden, og det er selvfølgelig en udfordring. Men det er også spændende, for hvorfor skulle det ikke kunne lade sig gøre, siger dagtilbudsleder Ditte Andersen.

Ifølge Odsherred Kommunes velfærdsdirektør, Rikke Blom, er der gode erfaringer med den firedages arbejdsuge i administrationen, og derfor vil de nu se, om det kan lade sig gøre i børnehaver og vuggestuer.

- Vi kan se, medarbejderne er glade for den ekstra fridag. De har ekstra energi, og borgerne kan stadig få hjælp, endda senere på dagen. Det er nogle af de ting, vi håber på at føre videre, siger hun.

Må ikke gå udover børnenes pasning

Karina Timm Hansen er overbevist om, at det ikke kun er pædagogerne, der kan få glæde af en mere fleksibel arbejdsuge. Det vil også kunne gavne børnene.

- Måske kan de møde en voksen om morgenen og så have den samme voksne hele dagen, indtil mor og far henter dem igen, siger hun.

Hun og de andre i arbejdsgruppen håber på at inddrage forældre og pædagoger i processen, så de får fremlagt nogle gode modeller for politikerne i kommunen. Det er dog vigtigt for velfærdsdirektøren, at den nye arbejdsmodel ikke kommer til at gå udover kvaliteten af børnenes pasning.

- Det skal det ikke, for så er det ikke en god model. Det er også derfor, vi først afprøver og ser, om det lykkedes. Børnene skal have en god kvalitet, og vi skal være der for dem, siger Rikke Blom.

Planen er, at arbejdsgruppen til december skal fremlægge de nye ideer til politikerne i kommunen. Derefter håber de på, at projektet kan blive sat i gang så hurtigt som muligt i nogle udvalgte daginstitutioner som et led i forsøgsordningen.