Strid om strandadgang trækker i langdrag – nu vil sommerhusejere have svar af kommunen

En strid om en strandadgang er trukket i langdrag i Nykøbing Sjælland. Sommerhusejerne savner svar fra kommunen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er bare to år siden, at parret Mikkel Nørskov Kjær og Mirella Engelbrecht Fruergaard fra København købte deres drømmesommerhus på Thorsvej i Nykøbing Sjælland.

-  Hun viste jo at fra vejen ned, der kunne man se havet, og så siger hun den søde ejendomsmægler, at lige her kan I gå lige ned til vandet, siger Mikkel Nørskov Kjær.

Men sådan skulle det ikke være. Beboerne omkring Thorsvej har nemlig i årevis diskuteret, hvem der har ret til at bruge en vej, der fører ned til vandet. Beboerne i første række opfatter nemlig adgangen til stranden som privat.

quote Der er jo ikke nogen vej, så man kan jo ikke påberåbe sig, at vi nægter dem adgang af en vej, der ikke eksisterer

Niels Bentzon, sommerhusejer fra første række

Nu retter beboerne deres vrede mod Odsherred Kommune. De mener, politikerne nøler med at finde en løsning.

En gammel tvist

Tvisten har varet i mere end 20 år, og har påvirket flere end 150 sommerhusejere på begge sider af sagen.

Kort fortalt drejer konflikten sig om, hvem der har retten til at råde over adgangen til stranden ad det, som hos kommunen er opført som privat fællesvej.

I sidste ende bliver det kommunen, der skal afgøre, hvem der har ret. 

- Der er jo ikke nogen vej, så man kan jo ikke påberåbe sig, at vi nægter dem adgang af en vej, der ikke eksisterer, siger Niels Bentzon, der er sommerhusejer fra første række.

Men længere nede af vejen har man en anden opfattelse.

- Som sommerhusejere i den her kommune er det jo bekymrende, at man principielt set kan åbne op for præcedens, som handler om, at så kan man lukke alle private strand adgange. Hvor er vi så henne? Spørger Mikkel Nørskov Kjær.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mirella Engelbrecht Fruergaard og Mikkel Nørskov Kjær.
Mirella Engelbrecht Fruergaard og Mikkel Nørskov Kjær. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Drøftes på møde i kommunen

Det er ikke de ekstra 70-100 meter, som parret må gå, der er årsagen til frustrationen.

- Nej, nej, det er ikke det ekstra, der generer os. Det er hele princippet. Hvis den lukkes, bliver den her vej så også lukket, og bliver den næste så også lukket? Og hvad er der så tilbage, lyder det fra Mikkel Nørskov Kjær.

TV2 ØST har forsøgt at komme i kontakt med alle medlemmer i klima- og miljøudvalget i Odsherred Kommune, da det er dem, der skal tage stilling i sagen. Ingen har haft mulighed for at stille op.

Så nu må beboerne vente lidt endnu for at finde ud af, hvilken part kommunen vælger at tage hensyn til.

- Hvis de mente, at der var noget at komme efter, i forhold til at de uretmæssigt er blevet holdt væk fra en vej, der skulle etableres, så er det jo dybt uforstående, at de ikke for længe siden har anlagt en retssag, hvor de har gjort deres rettigheder gældende, lyder det fra Niels Bentzon.

Men det mener parret ikke:

- Vi håber, at man holder fast i, at sommerhusejere kan komme til stranden, også selvom man ikke bor i første række, siger Mikkel Nørskov Kjær, og Mirella Engelbrecht Fruergaard supplerer:

- Ja, det ville være ærgerligt, hvis første række fik præcedens til vores strand. Til vores alles strand.

Formanden for miljø- og klimaudvalget oplyser til TV2 ØST, at forvaltningen afventer en afgørelse fra Vejdirektoratet i sagen.