Strid om dagligvarebutikker splitter lokalsamfund

I Fårevejle Kirkeby ved Vig, er der uenighed om, hvorvidt byen er stor nok til at huse endnu en dagligvarebutik. Politikerne siger nej, mens de erhvervsdrivende siger ja.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Du kan kun handle i Rema 1000, hvis du bor i Fårevejle Kirkeby. Hvis du ikke kan lide Rema 1000, så må du handle udenbys.

Spørgsmålet er nu, om det er godt nok, eller om byen er stor nok til at kunne rumme endnu en butik.

For den lokale slagter og formand for Odsherreds Erhvervsråd, Jan Adolfsen, er svaret ja. Og han har svært ved at forstå, hvorfor lokalpolitikerne vil spænde ben for en ny butik. Det vil kun gavne byen, at der er flere valgmuligheder.  

- I vores bestyrelse (de lokale erhvervsdrivende, red.) er der enighed om, at det er godt med noget udvikling, og det ville være dejligt, hvis der kom noget mere byfornyelse, siger Jan Adolfsen.

Det politiske nej bunder i, at byen ikke er stor nok til endnu en stor dagligvarebutik, lyder det.    

- Jeg kan godt forstå, at man kæmper lokalt, men vi skal få hele kommunen til at fungere, og den ene butik kan altså sagtens betjene borgerne i Fårevejle Kirkeby, forklarer Thomas Adelskov (Soc.dem.), der er borgmester i Odsherred.

Investorer er allerede i gang

En investor har allerede købt butikken Kims Corner, og er nu i gang med at forhandle med Asnæs Importen ApS. Her drømmer investor Filip Dyvekær om at rive de gamle bygninger ned, så der kan blive plads til en ny og stor dagligvarebutik.  

I en dagligvareanalyse fra 2013 står der, at Fårevejle Kirkeby kan få bygget 1.800 kvadratmeter dagligvarebutik mere end i dag, uden at det vil have indflydelse på den, der allerede er der.

Men nu har kommunen fået lavet en ny analyse, som siger, at Fårevejle Kirkeby kun kan bære en ny butik på 500 kvadratmeter. Og det er ny viden for investor Filip Dyvekær.

- Det svarer jo til at få et nej. Der er jo ingen, der bygger en dagligvarebutik på 500 kvadratmeter. Så det er en besked, der kommer bag på mig, siger Filip Dyvekær.

Borgerne har delte meninger

Blandt byens borgere er der delte meninger. Nogen synes byen er stor nok, mens andre mener, at byen er for lille.

- Jeg synes ikke, byen er stor nok til, at der kommer en til. Vi er meget glade Rema. Jeg handler aldrig i Asnæscenteret længere, siger Rita Kristensen.

- Jeg er liberalist, så jo mere konkurrence, jo bedre, siger Stig Jensen.

- Der er jo fri handel, så det kan de godt bygge. Folk har jo kun en vis portion penge at handle for, så det må jo bare blive delt mellem butikkerne, siger Michael Schmidt.