Stjernekokken fra Odsherred

I dag fik Dragsholm Slot en Michelin-stjerne. I spidsen for det hele står Claus Henriksen, der omtales som kreativ og innovativ.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Han har arbejdet på anerkendte restauranter som Søllerød Kro og Noma, han fik smag for kokkefaget i en alder af 10 år, og nu har han fået en Michelin-stjerne for sit arbejde på Dragsholm Slot. Her er et portræt af manden, der er vild med søsalat fra stranden og svampe fra skoven.

Blå Bog 

  • Født i 1980 i Silkeborg
  • Kæreste med Regitze og far til Theodor på tre år
  • Bosat i Fårevejle Kirkeby
  • Udlært fra Hotel- og Restaurantskolen i København 


Ansat følgende steder:
  • Lodsoldermandsgaarden, Rørvig
  • Odd-fellowgaarden, Køge
  • Søllerød Kro
  • Jan Hurtigkarl & Co, Ålsgårde
  • Restaurant Marie Louise, Odense
  • Restaurant Bagatelle, Oslo 
  • Noma (souschef), København
  • Formel B, København
  • Dragsholm Slot, Hørve  

Claus Henriksen er opvokset i det jyske, men han kom allerede i en ung alder til Sjælland for at blive udlært kok på Hotel- og Restaurantskolen i København.

Stjernekokken har tidligere udtalt, hvordan hans interesse for madlavning blev vakt til live i en alder af 10 år. Her bagte han brunsviger til familien i Silkeborg, og familien var positivt overasket over udfaldet af sønnens bagevner.

De historier har Claus’ kæreste gennem 13 år, Regitze Pedersen, også hørt på til adskillige familiesammenkomster.

- Claus har jo altid udfordret sig selv og været kreativ. Der var engang, hvor han havde bagt pandekager, mens han var alene hjemme. Det måtte familien ikke opdage, så han skjulte den resterende pandekagdej i en urtepotte, fortæller hun til TV ØST.

Udlært i Odsherred

I dag huserer Claus Henriksen på Dragsholm Slot i Hørve, men det var faktisk også i samme område, han i sin tid var kokkelev. I den nu lukkede Lodsoldermandsgården i Rørvig fik Claus Henriksen sine første erfaringer med kokkefaget, men det var kun for en kort periode. Han rykkede videre til Køge-kanten i 1998, hvor han var elev på Odd-Fellowgården i to år.

quote Claus er en type, der aldrig er bange for at arbejde

Kristian Østergaard

Dengang blev han ansat af restauratør, Kristian Østergaard.

- Vi var meget tætte. Claus boede i vores lejlighed over lejligheden, og vi arbejdede meget sammen. Claus er en type, der aldrig er bange for at arbejde, siger Kristian Østergaard til TV ØST.

Restauratøren mener, at ingen mennesker er født kokke. Det kræver tid og energi. Og ifølge ham er det årsagen til Claus Henriksens succes. Han husker især en episode, hvor den daværende elev skilte sig ud fra mængden.

- På et tidspunkt var Claus flyttet til Roskilde. Han var kommet for sent op, og var sikker på, at han ikke kunne nå på arbejde til tiden. Derfor bestilte han en taxi fra Roskilde til os i Køge for egne penge.  Det var noget imponerende, siger Kristian Østergaard.

En af de mest kreative

Et ord, der går igen, når man taler med mennesker omkring Claus Henriksen, er ”kreativ”. Det opdagede Kristian Østergaard også hurtigt.

- Når man er kok i dag, handler det om helheden. Den gode kok kan få penge ud af al maden, så den ikke smides ud. Det kan Claus, og da han var hos mig, arbejdede han så kreativt med maden og udtrykket på retterne, som man kunne dengang, siger Kristian Østergaard, der også omtaler Claus Henriksen som værende en stille og indadvendt person.

quote Han er super dynamisk, innovativ og meget åben for nye ideer og nye produkter

Niels Esbjerg Jensen

Ørnbjerg Vin leverer vin til Dragsholm Slot, og her er man enige i, at Claus Henriksen er en kreativ sjæl.

- Han er super dynamisk, innovativ og meget åben for nye ideer og nye produkter. Det er også det, vi har brug for: Folk, der er nysgerrige og tør satse, siger indehaveren af Ørnbjerg Vin, Niels Esbjerg Jensen.

At Claus Henriksen udfordrer sig selv og er kreativ med maden på Dragsholm Slot, ved de fleste leverandører, der ofte er lokale producenter fra blandt andet Lammefjorden. Claus Henriksen er kendt for sit arbejde med urter, rodfrugter og kål, ligesom han også gerne går i skoven efter svampe eller til stranden efter søsalat.

- Hvorfor skal vi købe det hjem fra Italien eller Spanien, når vi kan køre 10 kilometer efter det, har Claus Henriksen tidligere udtalt til TV ØST.

Blev kærester med tjeneren

Inden Claus Henriksen kom til Dragsholm Slot i 2008, var han kok på adskillige danske og udenlandske restauranter. Den sidste af hans elevtid foregik på Søllerød Kro, hvor han mødte tjeneren Regitze. De har nu været kærester i 13 år.

quote Jeg har en mand, der arbejder ekstremt meget. Men jeg har også en mand, der altid kommer glad hjem fra arbejde, og så gør det altså ikke noget, at han er så meget væk

Regitze Pedersen 

- Claus er mega sej og har altid været det. Han har drømt om en Michelin-stjerne hele sit liv og har arbejdet så hårdt for det, siger Regitze Pedersen til TV ØST.

Claus og Regitze fik for tre år siden sønnen Theodor og for et par år siden flyttede familien til Fårevejle Kirkeby kun fem minutters kørsel fra Dragsholm Slot.

- Jeg har en mand, der arbejder ekstremt meget. Men jeg har også en mand, der altid kommer glad hjem fra arbejde, og så gør det altså ikke noget, at han er så meget væk, siger Regitze Pedersen til TV ØST, og fortæller, at Claus især arbejder meget om sommeren, hvor det er højsæson.

Det bliver nok sværere for den lille familie, at ses i den kommende tid. Hvis det går, som det har gået for andre restauranter, der har fået en Michelin-stjerne, kan Dragsholm Slot se frem til fyldte ordrebøger - og i spidsen for det hele står altså Claus Henriksen. 

Se eller gense programmerne Hotel med stil - Dragsholm Slot klokken 19.50 og Hotel med stil - Frederiksminde klokken 20.20 onsdag aften.


Nyhedsoverblik