Statsministeren imponeret af EUC Nordvestsjælland: - Jeg har set nogle meget engagerede unge

På EUC i Fårevejle kan eleverne tage 10. klasse og samtidig blive introduceret til en erhvervsuddannelse. En god model, mener statsministeren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I dag besøger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) erhvervsskolen EUC Nordvestsjælland i Fårevejle, og det er ikke en tilfældighed.

Her kan de unge nemlig gå i 10. klasse, hvor de højner deres faglige viden, samtidig med de får muligheden for at snuse til forskellige erhvervsuddannelser.

- Vi laver noget, der hedder en erhvervsrettet 10. klasse, og det betyder, at alt den aktivitet, der ligger udover de almindelige grundskolefag som matematik, dansk og engelsk, har et erhvervsrettet aspekt på alle mulige måder, forklarer uddannelseslederen på EUC Nordvestsjælland, Helle Rostgaard Sonne.

quote Den her tanke med at flytte 10. klasse væk fra folkeskolen og over i regi af erhvervsuddannelserne er rigtig spændende

Lars Løkke Rasmussen (V), statsminister

Og det er netop derfor, at statsministeren har lagt vejen forbi Fårevejle.

- Jeg er her, fordi Odsherred er en af de kommuner, der har gjort rigtig meget for at få unge fra folkeskolen gjort interesseret i at tage en erhvervsuddannelse, siger han til TV ØST.

- Vi har simpelthen brug for, at flere unge tager en erhvervsuddannelse. Så den her tanke med at flytte 10. klasse væk fra folkeskolen og over i regi af erhvervsuddannelserne er rigtig spændende. Det er også en idé, vi leger lidt med i regeringen i det erhvervsskoleudspil, vi præsenterer i morgen.

Vil løfte elever videre

Ved siden af de almindelige fag kan eleverne på EUC Nordvestsjælland blandt andet komme på virksomhedsbesøg, brobygning og på forskellige værksteder for eksempel som tømrer, glarmester eller maler, forklarer Helle Rostgaard Sonne.

Kristian Thulesen-Dahl
Læs også
DF vil fjerne besparelser på erhvervsskoler: - Vi får brug for faglært arbejdskraft
Kristian Thulesen-Dahl
Læs også
DF vil fjerne besparelser på erhvervsskoler: - Vi får brug for faglært arbejdskraft

- Sådan kan eleverne mærke, om de kan se sig selv inden for nogle af de fag, de prøver af. For eksempel kan de sige: "Er jeg en tømrer, eller ligner jeg mere en klinikassistent”?. Det afhænger af, hvad der nu lige matcher den enkelte, siger hun. 

Ved at skabe den mulighed for unge efter 9. klasse, har Odsherred Kommune en forhåbning om at motivere og løfte flere unge videre til en erhvervsuddannelse. Og det lykkes, er indtrykket hos Lars Løkke Rasmussen.

- Jeg har set nogle meget engagerede unge, som også bliver motiverede af, at de er i gang med en uddannelse, hvor man kan forene det, man har mellem ørene, og at bruge sine hænder. Det giver en masse energi, siger han.

quote Hvis vi skal bevare det velfærdssamfund, vi har, så skal vi have nogle flere unge til ikke bare automatisk at vælge gymnasiet

Lars Løkke Rasmussen (V), statsminister

Flere erhvervsuddannede  

I morgen torsdag den 13. september præsenterer regeringen som sagt et nyt erhvervsskoleudspil kaldet Fra folkeskole til faglært - Erhvervsuddannelser til fremtiden, som skal få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse efter folkeskolen.

Det sker på baggrund af stor mangel på arbejdskraft, samtidig med flere unge fravælger erhvervsuddannelser.

Regeringen har en ambition om at gøre ligesom på EUC i Fårevejle og rykke 10. klasserne ud på selve erhvervsskolerne, så de unge kan blive præsenteret for fagene, inden de tager en beslutning.

- Danmark har brug for langt flere håndværkere. Hvis vi skal bevare det velfærdssamfund, vi har, så skal vi have nogle flere unge til ikke bare automatisk at vælge gymnasiet. Ikke fordi der er noget galt med gymnasiet, men de skal gribe ud efter nogle andre muligheder. 

Skolen i Fårevejle har lige nu 35 elever fordelt på to 10. klasser.


Nyhedsoverblik