Specialefterskole lukker med en uges varsel - forældre føler sig ført bag lyset

54 elever med særlige behov skal finde en ny efterskole, da Ulstrup Specialefterskole lukker. Forældre retter en hård kritik af skolens håndtering.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

54 efterskoleelever med særlige behov som autisme må nu se sig om efter en ny efterskole.

Det står klart, efter at Ulstrup Specialefterskole med kort varsel og tre måneder inde i skoleåret pludselig må lukke.  

Lukningen sker nu på fredag, pengene er sluppet op, lyder den officielle forklaring fra ledelsen og bestyrelsen. Tilbage står elever, ansatte og forældre, som først blev orienteret om lukningen for fem dage siden og i dag ikke kan få en forklaring på hvorfor, og hvordan det er gået til.

En af de berørte forældre er Katja Albrecht, hvis søn har autisme og er ordblind.

- Jeg er rigtig vred over den måde, vi er blevet informeret som forældre på. Mange af os føler, vi er blevet ført bag lyset, siger hun. 

Som de fleste andre elever på efterskolen har Katja Albrechts søn ikke haft et nemt folkeskoleforløb. 
Ulstrup Specialefterskole har dog givet sønnen et fælleskab med andre unge, der også har særlige behov, fortæller hun. Men nu må de sige farvel til hinanden efter bare tre måneder. 

- Der bliver jeg rigtig ked af det på min søns vegne, fordi han for første gang oplever at være en del af et fællesskab.

Hun og resten af forældrene forstår ikke ledelsens forklaring om, at der ikke er flere penge, da skolen ifølge Katja Albrecht har oplevet en stor tilgang af elever i år.  

- Jeg kan ikke forstå, at tingene kan køre så meget af sporet, når man havde fuld indskrivning i august og havde elever på venteliste til næste år. Vi i forældregruppen er fuldstændig uforstående overfor, hvordan det her kan ske, siger Katja Albrecht.

Læs også
Nu kan du tage hunden med på efterskole - og bo med den hele året
Læs også
Nu kan du tage hunden med på efterskole - og bo med den hele året

Det er ikke lykkedes TV2 ØST hverken at få en kommentar fra ledelsen på Ulstrup Specialefterskole og fra skolens bestyrelse. Ledelsen vil ikke udtale sig, da skolens forstander er sygemeldt, mens bestyrelsen henviser til en pressemeddelelse, der er lagt på skolens hjemmeside.

Her fremgår det, at lukningen skyldes "et uventet stort driftsunderskud for 2020". Af pressemeddelelsen fremgår det også, at skolen havde underskud i 2019. 

Forening er bekymrede

Efterskolernes Forening oplyser til TV2 ØST, at det er lykkedes at finde alternative tilbud til 36 elever, men det forældrenes egen opgave at søge de ledige pladser. 

Men Fælleskabsforeningen Ligeværd, som har fokus på mennesker med særlige behov, er bekymrede over, hvilke konsekvenser den pludselige lukning og omstilling kan få for netop denne gruppe af børn og unge.

- Mange af dem har helt særlige udfordringer, som gør, at det er svært for dem at blive flyttet til et andet miljø, selvom der står andre efterskoler og forsøger at hjælpe.

- Hvis man skal hjælpe de her børn, så handler det om tid. De skal kunne forberede og indstille sig på, at nu sker der noget andet i deres liv, og det har der tilsyneladende slet ikke været mulighed for i den her sammenhæng, siger direktør Esben Kullberg.

Artiklen fortsætter under billedet.

Katja Albrecht er forælder til en søn, der går på Ulstrup Specialefterskole. Hun er vred over skolens håndtering af sagen. 
Katja Albrecht er forælder til en søn, der går på Ulstrup Specialefterskole. Hun er vred over skolens håndtering af sagen.  Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

For Katja Albrecht og resten af forældregruppen gælder det nu om at kæmpe for at få svar på en masse spørgsmål på deres børns vegne.

- Jeg håber på, at der sker noget, så ikke der er nogen andre, der nogensinde kommer til at stå i den her situation med deres børn, siger hun. 

Det er Styrelsen for Undervisning og Kvalitet under Undervisningsministeriet, der fører økonomisk tilsyn med specialefterskolen. Det har onsdag ikke været muligt at få en kommentar fra styrelsen.

Opdatering
Clock26. nov 2020, kl. 10:27
I første omgang lød det, at der var fundet pladser til 36 ud af de 54 elever. Men det er forældrenes egen opgave at søge om de ledige pladser.